Zaterdag staat er een grote demonstratie op stapel in Suriname. Vakbonden, oppositie maar vooral jongeren demonstreren. Tegen de hoge prijzen, de zwakke economie en vooral tegen het beleid van president Desi Bouterse. Dat de jonge generatie voorop loopt is niet gek, want zij worden het hardst getroffen door de zwakke economie.

Amanda Palis en Horacio Stjeward begonnen drie jaar geleden met de bouw van hun eigen huis. Doordat de waarde van de Surinaamse dollar met de helft is gedaald, wonen ze met hun dochter weer bij hun ouders. De bouw is gestaakt. “De rentes zijn omhoog gegaan, maar de salarissen zijn nog hetzelfde. Nu een hypotheek nemen zou voor ons de nekslag zijn.”

Eigenlijk moeten Amanda en Horacio tot de middenklasse behoren. Zij heeft een hbo opleiding en werkt op een PR-afdeling. Hij was ondernemer maar zag door de crisis steeds meer opdrachten afnemen, nu werkt hij weer op tijdelijke contracten.

Speech

Actieleidster Maisha Neus werd vorig jaar landelijk bekend met een vlammende speech. Het doet haar pijn te zien hoe Suriname verder afglijdt en verarmt, net als haar eigen familie en vrienden.

“Heel veel van mijn vrienden wonen nog thuis en ze gaan alleen naar huis als ouders komen te overlijden. Ik vind het vreselijk. Het gaat heel hard worden. Sommige kunnen nog rondkomen. Iets opbouwen, op vakantie gaan of een gezin stichten wordt heel moeilijk.”

Zaterdag weer demonstreren

Deze jongeren bereiden zich voor op de demonstratie van aankomende zaterdag. Al ruim een jaar protesteren zij maandelijks op het onafhankelijkheidsplein en eisen het aftreden van Desi Bouterse.

De hoge prijzen, de zwakke economie, corruptie en het beleid van de regering zijn aanleiding voor de grootste protesten sinds jaren. Nu ook de vakbonden en oppositie zich aansluiten, wordt de sfeer regelmatig grimmiger. Zo werden vorige maand verschillende actievoerders gearresteerd.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Bouterse opstapt. Want als hij geen president meer is staat hij een stuk zwakker in het decembermoordenproces. Maar met de demonstraties, én een jonge generatie die zich roert, neemt de druk wel op hem toe.

De Surinaamse journalist Roy Khemradj reageert in de EenVandaag studio op de recente ontwikkelingen in zijn land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.