Op veel melkveehouderijen is het lot de kalfjes niet gunstig gezind. Bij ruim 1200 melkveehouderijen sterft een op de vijf kalveren al binnen 2 weken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Slechte verzorging voor de jonge kalveren lijkt de belangrijkste reden voor het hoge sterftecijfer. RTL Nieuws heeft de handen weten te leggen op verschillende inspectierapporten van de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waaruit blijkt dat op sommige boerderijen de kalveren tot hun knieën in de mest en urine staan, pasgeboren kalveren te weinig of slecht gevoederd worden en de dieren infecties oplopen.

De boer is te druk

Voor Frank van Eerdenburg, van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, komen de cijfers niet als een verrassing. "In Nederland ligt het kalversterftecijfer hoger dan in andere landen, dat is al jaren zo."

Volgens van Eerdenburg heeft dat alles te maken met tijd en aandacht. "Eigenlijk heeft de boer het te druk. Bij ongeveer 80 koeien kan de boer genoeg tijd en aandacht aan zijn koeien besteden, maar tegenwoordig heeft de boer al snel 120 koeien."

Lees ook

Te veel koeien in de stal

Door de dalende prijzen in de zuivelindustrie, voelen boeren zich genoodzaakt om meer koeien in de stal te houden, maar dat gaat volgens Van Eerdenburg soms wel ten koste van de zorg voor bijvoorbeeld jonge kalveren.

"Als je 's ochtends om 6 uur opstaat, 12 uur lang werkt en om 3 uur de wekker moet zetten om een nieuw kalfje te halen, begrijp ik best dat je geen zin hebt om de stal nog goed schoon te maken. Al was het maar omdat 3 uur later je wekker weer gaat', aldus Van Eerdenburg.

Radio-interview: Frank van Eerdenburg vertelt waarom zoveel kalveren in ons land sterven: 'Boeren zijn te druk'.

De kalf is een bijproduct

Voor melkveehouders is het noodzakelijk dat een koe elk half jaar een nieuw kalf baart, zodat zij nieuwe melk blijft produceren. Die nieuwe kalveren kan de boer niet gebruiken en zijn in feite een bijproduct bij de zuivel. Vrijwel alle kalveren worden daarom verkocht. Waar dat een paar decennia terug nog aardig wat geld opleverde, levert een vrouwtjeskalf nu soms nog maar 10 euro op.

Of zoals Van Eerdenburg zegt: "De melkpoeder om het kalf de eerste weken in leven te houden is vaak nog duurder dan wat het kalf oplevert." De economische prikkels om de kalveren goed te verzorgen zijn veel kleiner geworden.

LTO: 'Cijfers liggen te hoog'

Ook LTO Nederland, de werkgeversorganisatie in land- en tuinbouw, vindt deze cijfers van kalversterfte te hoog. Bestuurslid Jeannette van der Ven herkent zich niet in het beeld dat de boeren het te druk hebben.

De organisatie heeft een aantal projecten gelanceerd om de kalversterfte te verlagen, waaronder het 'benchmarken'. Boeren worden daarmee geconfronteerd met hun cijfers van kalversterfte, vergeleken met cijfers van andere boeren. Slecht presterende boeren worden aangemoedigd naar de praktijken van beter presterende boeren te kijken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.