Als de opkomst deze verkiezingen lijkt op die van de afgelopen jaren, gaan van de 13 miljoen kiesgerechtigde Nederlanders er bijna 3 miljoen niet stemmen. John Appels is (waarschijnlijk) een van hen.

"Ik heb mijn hele leven gestemd, maar mijn vertrouwen in de politiek is echt tot een nulpunt gedaald", zegt de 67-jarige gepensioneerde John Appels uit Tilburg. "Ik heb er geen vertrouwen meer in en vind de meeste politici een stelletje acteurs."

Waarom niet stemmen?

Als we Appels spreken staat hij op dat moment wel bij een stembureau, 'maar dat is omdat mijn vrouw gaat stemmen'. "Van haar mag ik ook niet meer discussiëren over politiek, omdat ik ook geen stem uitbreng." Appels vertelt dat hij wel betrokken is bij de politiek en veel debatten volgt, ook in de Tweede Kamer.

Toch is dit al de vierde keer dat hij zijn stempas niet gebruikt voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Als ik sommige politici hoor praten dan denk ik 'waar zijn we mee bezig?' Debatten worden vaak op zo'n manier gevoerd dat 80 procent van de mensen het niet kan volgen en politici steken steeds dezelfde riedel af."

'Opkomst door corona lastig in te schatten'

Prognoses over de opkomst zijn dit jaar lastiger dan anders, vertelt onderzoeker Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ze deed onderzoek naar de opkomst bij verkiezingen sinds 1970. "Dat komt door corona, het is daarom lastig in te schatten", legt ze uit.

Wíe er niet komen stemmen, daar heeft ze een scherper beeld bij: "Dat zijn vaak lager opgeleiden, mensen met een migratieachtergrond en jongeren. De reden is veelal onvrede en desinteresse. Ze volgen de politiek niet, daar hebben ze geen zin in. De politiek is voor veel mensen ver weg."

Lees ook

Haagse politiek te afstandelijk

Dat de Haagse politiek te ver van het volk afstaat, vindt John Appels ook. Maar het leidt bij hem niet tot desinteresse, integendeel. "Ik vind Rutte heel goed als politicus, maar de VVD is niet mijn kleur. Ik vind wel dat we nog niet zo'n goede premier hebben gehad als Rutte de laatste 12 jaar was. Renske Leijten vind ik ook goed, of Omtzigt van het CDA. Dat zijn heel kundige lui, die menen het uit de grond van hun hart."

Toch stemt hij niet, en dat ligt wat hem betreft ook aan de te grote afstand die beroepspolitici hebben ten opzichte van wat er gebeurt in het land. "In Den Haag zitten ze in een bubbel, ook zonder corona, en daar stappen ze niet uit."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Beroepspolitici

Politici als Klaver en Hoekstra moet hij niets van hebben, die noemt hij 'beroepspolitici die gewoon een riedel opzeggen'. "Je kunt vaak wel zien of het echt gemeend is wat mensen zeggen", vindt hij.

"We weten hoe sommige partijen denken over immigratie, maar D66 wil de AOW zwaarder gaan belasten. Niemand weet dat, omdat niemand de verkiezingsprogramma's leest. En Hoekstra wil de WW inkorten, maar die is daar wel heel eerlijk over."

Lees ook

Twijfelen

"Het is echt puur uit principe dat ik niet stem, niet omdat het me niet interesseert", benadrukt hij. "Ze vertellen elke keer hetzelfde verhaal en iets wezenlijks komt er niet uit. Het is telkens dezelfde riedel."

Toch is John nog niet helemaal zeker of hij ook deze verkiezingen bij zijn principe blijft. "Er is nog 20 procent kans dat ik wel ga stemmen. Ik had er vanochtend nog een hele discussie over en twijfel nu toch nog een beetje, dus wie weet dat ik vanavond nog ga."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.