“Drommels nog aan toe”, “dreutels” en “grote grutjes”. In Den Haag valt ze op door haar informele manier van communiceren. Ook staat ze bij velen bekend als de oud-staatssecretaris met de rollator of de bewindspersoon die op een tandem door Den Haag fietste. Na de vele jaren in de frontlinie van het kabinet Rutte II werkt Jetta Klijnsma sinds december als Commissaris van de Koning in Drenthe. Als politicus oogst Klijnsma veel lof, maar ook kritiek.

Jetta Klijnsma –of Jellejetta zoals haar officiële voornaam luidt– (1957) groeit op in een gereformeerd gezin in het Drentse Hoogeveen. Op haar dertiende verblijft ze door haar spasme een jaar lang in een revalidatiecentrum. Na een zware operatie, waarbij haar pezen worden verlengd, leert Klijnsma weer opnieuw lopen. Die ervaring heeft de PvdA’er voor het leven getekend. “In het revalidatiecentrum zaten ook tieners met ernstige spierziekten die zich er niet bij wilden neerleggen dat ze op jonge leeftijd zouden overlijden”, schrijft ze op haar website. “Ik heb toen geleerd dat iedereen ertoe doet.”

Ministry of Silly Walks

Doordat ze spastische benen heeft, beweegt Jetta Klijnsma zich vaak voort met een rollator of – voor lange afstanden – op een tandem. Ze genoot tijdelijke wereldroem als baas van het 'Ministry of Silly Walks'. De video van Zondag met Lubach -waarin Donald Trump werd aangeraden een imitatie te doen van Jetta Klijnsma ‘from the ministry of Silly Walks’- ontving ze hartelijk. “Great. Simply fantastic. Best video ever!', reageerde ze via haar woordvoerder.

Lange mars

Klijnsma studeerde geschiedenis, maar besloot de sector al gauw te verruilen voor de politiek. Inmiddels heeft ze een lange mars door de politiek achter de rug. Klijnsma was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte II en voor die tijd lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Bij haar benoeming als Commissaris voor de Koning begin oktober geeft ze aan “als een soort van plakselpot de samenwerking tussen Drenthe en politiek Den Haag verder te willen verstevigen''. Haar partijgenoot Tichelaar moest in maart vertrekken na ophef over zijn rol bij een klus die door de provincie aan zijn schoonzus werd gegeven. “Het was niet makkelijk om uit Den Haag weg te gaan.”

‘Zwaarste klus ooit’

Als speerpunten voor de komende jaren wil Klijnsma zich richten op de aanpak van de werkgelegenheid en duurzaamheid, pijlers die kenmerkend zijn voor de PvdA-politicus. Klijnsma beseft dat (PvdA-)kiezers niet altijd stonden te juichen bij haar beleid. In de jaren dat ze als staatssecretaris de scepter zwaaide op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was het crisis in Nederland. Circa twee miljard euro moest het departement bezuinigen.

De PvdA’er zorgde voor de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd, pensioenshervormingen en de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Maatregelen die haar stevige kritiek van kiezers opleverden, omdat juíst het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en het creëren van kansen jarenlang een prominent speerpunt is in het PvdA-beleid. ‘De PvdA die het VVD-beleid uitvoert’, luidde de kritiek.“Het is één van de zwaarste klussen die ik ooit heb gedaan”, blikt ze terug. “Maar het moest wel gebeuren.”

Een samenleving voor iedereen

Maar de PvdA-politica geniet ook veel waardering, zowel bij de politiek als burgers. Klijnsma zorgde ervoor dat de Wajong-regeling voor jonggehandicapten minder werd versoberd en er kwam meer geld voor armoedebestrijding. De Haagse PvdA-fractiesecretaris Koen Baart zei eerder tegen lokale media: “Jetta is een warm politicus die mensen bij de politiek weet te betrekken. Ze heeft een enthousiasme dat ze feilloos op mensen weet over te brengen.”

Toch was het lastig om deze successen bij de kiezer onder de aandacht te brengen. “Als je moeilijke besluiten neemt om het land weer overeind te helpen, dan word je niet populair", aldus Klijnsma. “Er zullen altijd mensen blijven die kritisch zijn. Gelukkig maar, want bestuurders moet je altijd een spiegel blijven voorhouden.”

Ze besluit: “Ik wil zo graag dat iedereen mee kan doen. Als je mensen buiten haken zet, dan is dat beroerd hoor. Voor de mensen zelf op de eerste plaats, maar ook voor de samenleving als geheel.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.