Jeffrey Wigand is een van de grootste klokkenluiders uit de Amerikaanse geschiedenis. In de jaren ‘90 werkte hij als biochemicus voor tabaksfabrikant Brown & Williamson. 

Toen hij er achter kwam dat tabaksfabrikanten willens en wetens verslavende kankerverwekkende stoffen toevoegen aan sigaretten in plaats van te werken aan een veiligere sigaret, besloot hij zijn vertrouwelijkheidsverklaring te breken en gaf hij een spraakmakend interview aan Amerika’s talkshow van dat moment: 60 Minutes

Wigand strijdt sindsdien voor vervolging van de tabaksindustrie en hij adviseert ook in een Nederlandse strafzaak waarvoor morgen de aangiften worden ingediend door advocate Benedicte Ficq. Longkankerpatiënte Annemarie van Veen kwam op het idee om een strafzaak te beginnen in plaats van een civiele zaak: het gaat haar niet om een schadevergoeding, maar het gaat om daadwerkelijke vervolging van de tabaksfabrikanten voor de schade die zij toebrengen aan andermans gezondheid. Zo’n zaak is uniek, alleen in Israel is één keer zo’n zaak voorgekomen. Gisteren maakte EenVandaag deze reportage over de strafzaak:

Wigand was in Nederland om advocate Ficq van advies te voorzien. Sinds het interview in 60 Minutes is hij als getuigedeskundige betrokken geweest bij allerlei rechtszaken in de Verenigde Staten en Canada. Bedreigingen gericht op hem en zijn kinderen, een smeercampagne en rechtszaken door de tabaksindustrie hebben hem hier nooit van weerhouden. 

Over Wigand, zijn interview met 60 Minutes en de manier waarop de tabaksindustrie heeft geprobeerd om hem het leven zuur te maken is de film The Insider (1999) gemaakt. Russel Crowe vertolkte daar de rol van Jeffrey Wigand. 

In EenVandaag een exclusief interview met Jeffrey Wigand over zijn leven, en of hij dezelfde keuze had gemaakt als hij het nu opnieuw zou moeten doen. Ook spreken we met de Nederlandse longarts Wanda de Kanter, zij en Jeffrey Wigand trekken samen op in hun strijd tegen de tabaksindustrie.

Voor meer informatie over de strafzaak: Sick of Smoking 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.