Als het aan de uitgever ligt van de vaccinatiepaspoorten, krijg je straks de kans ook de coronavaccinatie in je gele vaccinatieboekje te zetten. Het ministerie is akkoord, maar alleen als mensen het zélf willen.

Deze week praten de Europese leiders over de vraag of je straks onbeperkt kan reizen als je kunt aantonen dat je ingeënt bent met het coronavaccin. Vooral Griekenland, afhankelijk van toerisme, is groot voorstander. In Nederland wordt er door uitgever SDU, de voormalige Staatsdrukkerij, alvast voorgesorteerd op een besluit: zij leggen de gele boekjes vast klaar.

Erkend document

Willeke de Groot, directeur Overheid bij uitgever SDU, denkt namelijk dat de coronavaccins op dezelfde manier vastgelegd kan worden als hoe dat gebeurt met de prikken tegen bijvoorbeeld Hepatitis A en B als je op reis gaat.

"Je kunt een stempel krijgen en een stickertje van het vaccin. Dit boekje is al een officieel erkend document dat weinig vragen oproept bij de grens met andere landen. En je kunt het op die manier gewoon gebruiken."

'Quarantaine omzeilen'

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport zegt in een reactie dat je als je wil, je een geel boekje kan gebruiken wanneer je wordt gevaccineerd. Maar dat het ze zelf geen boekjes aanbieden en dat er zéker geen verplichting is.

Hoewel je straks dus een stempel in je gele boekje kunt krijgen, is het nog onduidelijk is of dat betekent dat je ook op vakantie kunt met het gele boekje als bewijs van de inentingen. Landen gaan namelijk zelf over of ze zo'n boekje willen gebruiken om mensen toe te laten. "Wij gaan natuurlijk niet over de vraag of het ook verplicht is, maar we kunnen er denk ik niet aan ontkomen dat individuele landen straks wel een vaccinatiepaspoort zullen willen zien. En als je zo bijvoorbeeld twee weken quarantaine in dat land kunt omzeilen, maak je het jezelf makkelijker", zegt De Groot.

Lees ook

Ook op papier

De luchtvaartbranche is bezig met een app die de vaccinaties vastlegt en zo reizen mogelijk makkelijker zou kunnen maken. Dus digitaal. Toch vindt De Groot van uitgever SDU de gele boekjes niet achterhaald.

"Natuurlijk hebben we nagedacht over online. Maar dit is een veilige manier die je zelf in de hand hebt. Je hebt niet te maken met privacygevoeligheden. En het is ook voor veel meer mensen toegankelijk. Als ik moet uitleggen aan mijn ouders dat ze de grens over moeten met een app of een scan krijg ik toch moeilijke blikken", zegt ze.

Ministerie en RIVM nog in overleg

Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering zou graag het vaccin in de gele boekjes terugzien. Zij adviseren GGD'en en huisartsen over vaccinaties en risico bij reizen. "We vinden het belangrijk dat reizigers een betrouwbaar document zoals het gele boekje hebben, waarin ze kunnen terugvinden welke vaccinatie ze hebben gehad. Dit is van belang met name ook, omdat er diverse verschillende vaccins in omloop komen."

Het ministerie is op dit moment nog met de GGD's en het RIVM aan het kijken hoe ze dit het beste vorm kunnen geven, zeggen ze. Belangrijk is dat het echt op vrijwillige basis blijft voor mensen die dat zelf graag willen vastleggen. Al is het vaccineren al begonnen, denkt De Groot niet dat we al te laat zijn voor haar idee.

Lees ook