Evelien Matthijssen, alias Green Evelien, blogt over haar ecologische levensstijl. Eén van de onderdelen van haar ecologische bestaan is het beperkte gebruik van verwarming. Ze leeft momenteel in een temperatuur tussen de 13 á 16 graden. Volgens haar went een menselijk lichaam snel aan die lage temperaturen. Daarnaast is het gezonder, aldus 'Green Evelien'. 

"Het is beneden in onze woonkamer zo’n 16 á 17 graden. Wij leven al 10 jaar ecologisch. Vanaf begin van af aan hebben we ons huis niet zo erg verwarmd. Daar wen je heel snel aan. Ik heb ook wel het idee dat het gezond is om je lichaam te laten wennen aan die temperaturen," aldus Evelien. Die uitspraak checkt Lammert de Bruin in 'Feit of Fictie'. Moeten we nu allemaal onze verwarming uitzetten?

'Mensen acclimatiseren aan de temperatuur'

Biofysicus Boris Kingma deed samen met zijn collega’s van Maastricht Universiteit en het Academisch ziekenhuis Maastricht uitgebreid onderzoek naar het leven in lage temperaturen. "We hebben mensen 10 dagen blootgesteld aan 15 graden, 6 uur per dag. Op dag 1 vond iedereen het hartstikke koud en begon iedereen te rillen. Maar na 10 dagen rapporteerden de mensen dat er minder discomfort was. Mensen acclimatiseren aan de temperatuur waar ze wat langer aan worden blootgesteld", vertelt hij.

Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, vertelt Kingma: "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is. Er zijn wel veel aanwijzingen dat juist variatie in temperatuur goed werkt. Omdat je dan niet alleen de warmteproductiekant van je lichaam aanpakt, maar ook de bloedvaten traint in koude en warme situaties."

'Doe je jas uit, anders word je ziek'

Dan rest alleen nog de vraag hoe we ons lichaam klaar kunnen stomen voor variatie in temperatuur, want om nu direct door het leven te gaan bij 15 graden, is wellicht een te grote overgang. Niemand minder dan 'The Iceman' Wim Hof heeft daarvoor de beste tip: "Door de jas eens te laten hangen. De welbekende uitspraak is ‘doe je jas aan anders word je ziek. Het is nu; ‘doe je jas uit anders word je ziek’. Oftewel, de stimulatie van het imuunsysteem wordt gedaan door temperatuurwisselingen."

Het lijkt er dus op dat Green Evelien gelijk heeft. Je kunt je lichaam laten wennen aan een lagere temperatuur. Daarnaast is die afwisseling ook nog eens heel gezond. Kortom: af en toe eens zonder jas naar buiten is goed voor je lijf!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.