Jasper S., de moordenaar van Marianne Vaatstra was ten tijde van de moord 'volledig toerekeningsvatbaar.' Dat concluderen de psycholoog en psychiater die hem onderzochten. De zaak wordt 28 maart inhoudelijk behandeld.

Vandaag verschijnt S. voor het eerst voor een openbare rechtszitting. Het gaat om een pro-formazitting, waarin de zaak niet inhoudelijk behandeld wordt. 'S. oogt rustig in de rechtszaal, maar kijkt wel teneergeslagen,' zegt EenVandaag verslaggever Lammert de Bruin. 

De Officier van Justitie acht S. volledig toerekeningsvatbaar. Ook zijn advocaat, Jan Vlug, concludeert dat verder psychologisch onderzoek niet nodig is. De drie gedragsdeskundigen die S. onderzochten worden uitgenodigd voor de inhoudelijke behandeling van de zaak op 28 maart. Waarschijnlijk is er één dag nodig om de zaak te behandelen, maar voor de zekerheid staat 29 maart als reservedag. 

De zaak Vaatstra

De 45-jarige Fries uit het dorpje Oudwoude bekende in november vorig jaar de moord op Vaatstra die in 1999 dood werd aangetroffen in een weiland in Veenklooster. Jarenlang kon de politie niet achterhalen wie de moord had begaan, totdat grootschalig dna-onderzoek S. aanwees als mogelijke verdachte. De Fries deed vrijwillig mee aan het onderzoek onder ruim 8000 mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van Marianne's lichaam woonden. Hij wilde zogezegd betrapt worden, omdat hij niet langer met het geheim kon leven. 

Mediamassa Jasper S. - © Lammert de Bruin

Mediamassa Jasper S. - © Lammert de Bruin

Mediamassa Jasper S. - © Lammert de Bruin

Mediamassa Jasper S. - © Lammert de Bruin

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.