De Italiaanse maffia is in Europa zeer actief. Lidstaten moeten het gevaar dat ervan uitgaat niet onderschatten. Politieorganisatie Europol waarschuwt Europa. De maffia infiltreert in het bedrijfsleven en kan zo de economische structuren van een land ondermijnen.

In een interview met EenVandaag zegt maffia-deskundige David Ellero van de Europese politieorganisatie dat de Italiaanse maffia een reëel, onzichtbaar, gevaar is voor de Nederland. Het gaat niet om fysieke dreiging, maar om een dreiging voor de economie en de samenleving. 

‘Ndrangheta in Nederland

Nederland is logistiek zeer aantrekkelijk: we hebben een grote luchthaven, een grote haven en goede infrastructuur. Alle Italiaanse maffia-organisaties zijn vertegenwoordigd. Zowel ‘Ndrangheta, Cosa Nostra als de Camorra hebben leden in ons land. Om hoeveel personen het gaat, kan Europol niet zeggen. “Het aantal is niet belangrijk, het gaat om de kwaliteit van de criminelen die het verschil maakt,” aldus Elleroo.

De van oorsprong Calabrese ‘Ndrangheta is op het moment de meest machtige tak. Ze hebben een omzet van tussen de 8-40 miljard euro die ze verdienen met drugssmokkel en geld witwassen. Ze doen dit door te infiltreren in het bedrijfsleven. Volgens Ellero is de maffia te vergelijken met een multinational: ze opereren in alle bedrijfstakken over de hele wereld en hebben verschillende specialisaties - als wapen- of drugssmokkel - met hun eigen CFO’s.  

Herkennen doe je een maffioso niet zomaar, ze gaan als ‘normale’ mensen door het leven. Ze zien er uit als zakenmannen, zegt de Europol-man Ellero, ‘ze gaan in een pak met een koffertje naar hun werk’. Hebben ze eenmaal een voet tussen de deur in je bedrijf, dan zul je nooit meer van ze afkomen.    

Italiaanse pizzabakker voortvluchtige maffioso

Vorige week werd in Scheveningen de Italiaan Rocco Gasperoni gearresteerd. De 73-jarige Gasperoni zou lid zijn van de Italiaanse ‘Ndrangheta en wordt gelieerd aan de Belfiore- clan. In 2001 werd hij in Turijn veroordeeld voor grootschalige drugssmokkel. Tijdens het huisarrest dat hij heeft in afwachting van zijn proces, vlucht Gasperoni naar Nederland waar hij een bestaan opbouwt als ondernemer.

Hij belandt in de Scheveningse Stevinstraat waar hij vervolgens jarenlang samen met zijn vrouw een goedlopende pizzeria uitbaat. Dat de pizza’s van Gasperoni nu niet meer gebakken zullen worden, kan op teleurstelling rekenen in de buurt. “Hij maakte lekkere pizza’s, hij was een geliefde buurtfiguur, we gaan hem missen.” 

In EenVandaag een gesprek met David Ellero van Europol en we spreken onderzoeksjournalist Koen Voskuil van het AD. Samen met een collega schreef hij het boek “De Italiaanse maffia in Nederland”.

Italiaanse maffia actief op bloemenveiling Aalsmeer. Kijk dit eerdere item hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.