Het rommelt al een tijdje in de speelgoedbranche; in Amerika ging winkelgigant Toys 'R' Us onlangs failliet en het iconische Bart Smit moest plaats maken voor Intertoys. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) laten zien dat het er niet beter op wordt: volgens het CBS heeft de branche te maken met de sterkste daling in omzet in bijna vijf jaar tijd. En dat terwijl andere 'fysieke' winkels in de branche er wel op vooruitgaan.

Onlinewinkels vormen stevige concurrentie

Volgens Henk van Dorst van Vakcentrum, de belangenorganisatie voor de speelgoedbranche, is de daling van de omzet aan meerdere oorzaken te wijten: "Vooral onlinewinkels concurreren stevig met de fysieke winkels. De prijzen voor speelgoed zijn online nou eenmaal lager dan in de winkels." Ook andere soorten winkels concurreren met traditionele speelgoedwinkels. "Tegenwoordig hebben ook de Kruidvat en de Action speelgoed, tegen een lagere prijs."  Van Dorst vindt het belangrijk dat speelgoedwinkels blijven bestaan. Hij is ondanks de laatste cijfers van het CBS positief gestemd over de toekomst van de branche. "Speelgoed blijft belangrijk en kinderen zullen altijd blijven spelen, dat is een vast gegeven. Winkeliers moeten gewoon een formule vinden die kinderen en ouders weer terug kan lokken naar de winkel." 

Verslaggeefster Roos Oosterbaan ging langs bij de speelgoedzaak van John Visser in Breda. Ook hij kampt met een teruglopende omzet. De winkel, die al 80 jaar in de familie zit, moet naast traditioneel speelgoed ook andere artikelen verkopen om te kunnen blijven bestaan. Online, waar Visser zijn speelgoed ook aanbiedt, kan de verkoper niet concurreren met de 'grote jongens'. Visser denkt niet dat zijn zoon, of iemand anders, de winkel gaat ondernemen. "Over tien jaar bestaan zaken als deze niet meer." Toch hoeft hij niet direct zijn winkel te sluiten. Er komen voornamelijk vaste, wat oudere, klanten bij Visser in de winkel.

'Leren omgaan met geld doe je voornamelijk in de winkel' 

Opvoedkundige Marina van der Wal onderstreept het belang van een fysieke winkel voor kinderen. "Kinderen die langs een speelgoedwinkel lopen kunnen verlekkerd door de winkel kruipen, maar op het moment dat je alles alleen nog maar online kunt kopen, valt dat weg. Fysieke winkels zijn nodig om een evenwichtig en weerbaar mens te creëren. Als je alles via een computerscherm bestelt, wordt het leven wordt anders wel erg eendimensionaal. Ik zou het dan ook jammer vinden als een instituut als de speelgoedwinkel uit het straatbeeld verdwijnt."

Volgens de opvoedkundige is er ook een andere belangrijke reden waarom kinderen in een fysieke winkel moeten blijven komen, namelijk: geld. "Op het moment dat kinderen fysiek afrekenen leren ze veel beter de waarde van het geld kennen. Voor kinderen is het belangrijk dat ze dat ontdekken. Je doet dat voornamelijk in de winkel, als je aan het rekenen en schuiven bent met je spaargeld." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.