Het lijkt een mooie deal: je verkoopt je huis aan een beleggingsinstelling en huurt je eigen huis terug. Je hoeft niet te verhuizen, je krijgt in een keer een klap geld, maar moet maandelijks wel veel meer huur betalen.

Zilver Wonen Fonds geeft mensen de kans om hun huis te verkopen voor 80% van de marktwaarde van het huis. De overige twintig procent is voor de beleggingsinstelling.

Bij veel mensen, vooral bij ouderen, zit het geld in het huis. Ze kunnen daar niet bij. Een andere bijkomstigheid is dat vanaf de verkoop van het huis, Zilver Wonen Fonds het onderhoud van de woning overneemt. Iets wat veel mensen over de streep trekt. De zorgen om het huis vallen in een klap weg. 

Mevrouw Amen (71) heeft haar huis verkocht aan het Zilver Wonen Fonds. ‘Ik kon met het geld mijn dochter helpen bij de verbouwing van haar huis en alle zorgen over het huis zijn weg’, legt ze uit. Wel moet mevrouw Amen nu maandelijks een flink huurbedrag betalen. Toch vindt ze dat geen probleem: ‘Als ik een andere woning was gaan huren dan was het maandbedrag ook flink omhoog gegaan’.

Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis vindt het geen voordelige deal. Er zijn andere mogelijkheden, waarbij je niet twintig procent van de marktwaarde van je huis hoeft in te leveren. Denk aan een tweede hypotheek. De maandlasten gaan dan ook omhoog, maar niet zoveel als bij de huur die Zilver Wonen Fonds vraagt. Per jaar mogen zij de huur ook met twee procent verhogen. Nu kan men de maandelijkse kosten nog betalen, maar de vraag is of dat in de toekomst ook zo blijft.

In EenVandaag een gesprek met mevrouw Amen en de heer en mevrouw Van den Berg. Zij hebben hun huis verkocht aan het Zilver Wonen Fonds.

Ook spreken we met Ton van der schelde, directeur van Zilver Wonen Fonds en met Vereniging Eigen Huis over de zorgen die zij hebben rondom deze constructie.