Het eind van het Rob Scholte Museum in Den Helder lijkt te zijn aangebroken. De politie en een deurwaarder verwijderde de kunstenaar dinsdag uit zijn huis in Den Helder. Hiermee hoopt de gemeente dat er een einde is gekomen aan een langdurig conflict met één van Nederlands bekendste kunstenaars. Scholte zelf geeft de moed nog niet op.

Binnen deze uitzending is gebruik gemaakt van beeldmateriaal van onafhankelijk mediaplatform WeAreChange.nl. We Are Change is onderdeel van een internationale beweging waarbinnen 'citizen journalists' zelf media produceren.

Van boegbeeld tot persona non grata

De relatie tussen Scholte en de gemeente begon in 2013 onder een stralend gesternte. Hij werd naar de stad gelokt en kreeg toestemming om het voormalige postkantoor te betrekken en in gebruik te nemen als atelier en woonruimte. Weldra bouwde hij grote delen van het grote pand om tot een museum, waarin zijn werk volledig tot zijn recht kwam. Ook exposeerde hij werk van nationale en internationale kunstenaars. De gemeente vond het aanvankelijk prachtig. Scholte was het cultureel boegbeeld van de stad. Maar al snel ontbrandt er een juridisch gevecht. De gemeente wil het pand verkopen, maar Scholte wilde er niet uit. Met de ontruiming is het slepende conflict tot een climax gekomen.

info
clock 21-04-2018 12:15

In de jaren 80 werd Scholte bekend als één van de meest vooraanstaande post-moderne kunstenaars in Nederland. Op 24 november 1994 verloor hij door een aanslag beide benen. Sinds 2013 beheert hij het Rob Scholte Museum in een voormalig postkantoor in Den Helder.

Verdeelde politici

De gemeente legt beslag op de bezittingen van Sholte en de kunstcollectie wordt met een vrachtauto afgevoerd. De lokale politiek in de marinestad is verdeeld over de ontruiming.  Tjitske Biersteker van de ChristenUnie heeft geen goed woord over voor de ontruiming: “Wat een historische vergissing. Ik was met hart en ziel aan dat museum verknocht. Het was zo’n boost voor de stad. Ik had gedacht dat het College van B&W  de kwestie fatsoenlijk en in goed overleg zou oplossen. Waarom zo’n haast?  Er loopt nog een bodemprocedure waarom is die niet gewoon afgewacht?”

Burgemeester Koen Schuiling  legt via zijn woordvoerder uit waarom hij verder niet wil reageren: “Het is geen wedstrijdje met  de heer Scholte, die dat wel zo wil doen voorkomen. Dit proces is al jaren gaande, we hebben veel gesprekken gevoerd om tot een oplossing te komen. Het pand is inmiddels verkocht, de heer Scholte wil niet vertrekken, vandaar dat we ontruimd hebben.”

Scholte geeft moed niet op

De kunstenaar en zijn familie hebben inmiddels elders onderdak gevonden. Scholte heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen van 200 meter rond het pand. Zelf heeft hij de hoop nog niet opgegeven. “Er lopen nog twee bodemprocedures, ik kan nog in het gelijk worden gesteld, maar dat heeft de burgemeester niet af willen wachten”, zegt hij. Tegelijkertijd wordt hij door Nederlandse en buitenlandse musea benaderd die interesse hebben in zijn kunstobjecten.

Directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie in Zwolle is verbijsterd  over de houding van de gemeente Den Helder. Keuning heeft  Scholte’s werk eerder in de Fundatie vertoond en wil de in 2019 geplande overzichtstentoonstelling zeker door laten gaan: “Rob is een belangrijk kunstenaar, een icoon van de postmoderne tijd. Zijn werk mag niet verloren gaan ..Wat hij doet is zo fantastisch voor Den Helder. Het heeft mij verbaasd dat de gemeente Den Helder zo weinig engagement toont”.  Keuning hoopt, ondanks de ontruiming, een groot deel van de werken van Scholte gewoon tentoon te kunnen stellen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.