Het internationale ruimtestation ISS zou afgelopen donderdag twee nieuwe bemanningsleden verwelkomen. Maar door technische mankementen draaiden die halverwege op spectaculaire wijze weer om richting aarde. Is de bemanning van het ISS nu stuck in space?

Wat er mis ging met de Sojoez moet onderzoek nog uitwijzen. De Russische raket die de twee astronauten naar het ISS moest brengen, ging onderweg kapot en moest een noodlanding maken. Wat er mis ging met de raket moet onderzoek nog uitwijzen. Hoog in de atmosfeer bleek de eerste ‘trap’ van de raket defect. Er moest een noodlanding worden gemaakt. De astronauten landden ongedeerd weer op de aarde.

Zijn de drie astronauten die in het ISS zitten nu Stuck in space? Nee, zegt Erik Laan, die wereldwijd advies geeft aan de ruimtevaartindustrie. Voor de bemanning van het ISS staat ook al een Sojoez klaarstaat om ze terug naar aarde te brengen. Maar zo’n Sojoez heeft een houdbaarheidsdatum van 200 dagen, wat betekent dat de bemanning moet worden teruggehaald voordat er een nieuwe bemanning kan aantreden. “De vraag is of deze Sojoez langer dan 200 dagen inzetbaar is, want dan kan de bemanning ook langer blijven”, zegt Laan. En dan rest wel de vraag: Hoelang houden ze het daarboven uit? 

Een ISS zonder bemanning

Op zich kan het ISS best even zonder bemanning, zegt Laan. “Wenselijk is anders. Je kan het ISS vanaf de grond besturen, maar mocht er iets gebeuren, zoals brand of een ander dringend mankement, dan is er een groot probleem.” Verder is het volgens Laan vooral een filosofisch vraagstuk. “Kunnen we het ISS onbemand achterlaten? Al twintig jaar zijn er mensen aan boord. Daar zijn we erg trots op.”

Snel een nieuwe raket

Laan denkt dat na het onderzoek snel een nieuwe raket naar het ISS kan worden gestuurd. Er is 139 keer een bemande Sojoez de ruimte in gegaan en 1000 keer zonder bemanning. “Het ding is ontzettend betrouwbaar”, zegt hij. ‘Zo snel als ze weten waar het probleem ligt, kunnen ze het oplossen, dus er gaat vast snel weer een nieuwe raket naar het ISS.“

En wat de astronauten betreft? Leuk is misschien anders, maar ze kunnen het nog best even uithouden. Er is nog voedsel voor een jaar. “In 1995 hebben de Russen er eens 437 dagen gezeten”, zegt Laan. “En hoewel je wel wat last kunt krijgen van je spieren, kom je gewoon weer levend terug.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.