De hulp aan de slachtoffers van orkaan Irma komt langzaam op gang, maar op sociale media worden nog steeds berichten gedeeld van mensen in nood en om hulp vragen.

Die hulp uit Nederland is op gang gekomen, het zij moeizaam. "We laten Sint-Maarten niet in de steek", zei premier Mark Rutte op een persconferentie over de hulpverlening aan het eiland. "Nederland biedt hulp, maar dat is niet eenvoudig", aldus de premier. Sint-Maarten bestaat uit een Nederlands en Frans deel, dat Saint-Martin heet. Beide gebieden zijn zwaar getroffen door Irma. De materiële schade is groot en inwoners zitten er verlegen om eten, water en medicijnen.

Orkaan afgenomen

Irma is inmiddels behoorlijk in kracht afgenomen. Qua kracht is het nu een tropische storm. Het grootste probleem is op dit moment vooral het water, en niet meer de harde wind. Online wordt er veel spectaculaire filmpjes en foto’s gedeeld van journalisten die onder de meest extreme omstandigheden verslag doen. En daar is discussie over ontstaan, want gaan ze niet te ver?

Veel mensen vinden dat journalisten een verkeerd signaal geven naar hun kijkers. Want die worden juist opgeroepen om binnen te blijven.

En veel mensen vinden het onnodige risico’s. NOS verslaggever Arjen van der Horst twittert: ‘die beelden er alleen zijn voor de kijkcijfers.