Normaal komt het nieuws meestal via sociale media razendsnel tot ons. Maar de communicatie met de door orkaan Irma getroffen gebieden is bijna volledig weggevallen. Het eiland Barbuda is bijvoorbeeld.

Het is vrijwel volledig verwoest en dus doen ook de zendmasten het niet meer. Dit is ook op Sint Maarten gebeurd en dus is communicatie vrijwel onmogelijk geworden.

Vanochtend waren we dus aangewezen op spaarzame berichten van bijvoorbeeld het leger. En gedurende de dag kwamen er ook wat filmpjes via sociale media naar buiten van de verwoesting op diverse eilanden. Zoals deze beelden vanaf het Britse Maagdeneiland Tortola.

Doordat het contact bijna onmogelijk is zitten veel familieleden in onzekerheid. Dat zie je als je kijkt op de twitter-pagina van de Marine. Familieleden sturen wanhopige berichten naar de Marine om ze te vragen op zoek te gaan naar familieleden in het getroffen gebied.

De honger naar informatie zorgt er ook voor dat er nepnieuws wordt verspreidt. Beelden van andere rampen worden rondgestuurd alsof het beeld uit het gebied is. En eerder deze week werd dit kaartje heel veel gedeeld op sociale media, iemand zei dat de orkaan Irma weer richting Houston zou trekken. Het gebied dat met de orkaan Harvey te maken kreeg.

Dat veroorzaakte paniek, maar bleek niet te kloppen. Daaraan merk je wel hoe hard mensen op zoek zijn naar meer informatie. Daarover sprak EenVandaag met Cyriel Pfennings. Hij verzamelt op zijn Facebookpagina beeld vanuit het gebied en is daarmee de bron van diverse grote nieuwsorganisaties.

Nieuwe storm op komst

Wat geen nepnieuws is, is dat er een nieuwe storm op komst is. De storm José… En daarmee lijkt de situatie op Sint Maarten denken aan die van 22 jaar geleden. In 1995 werd het eiland ook verwoest, door de orkaan Luis. En ook toen volgde vlak daarna een nieuwe storm…

Vandaag werd er gesproken over nog een nieuwe orkaan. Katia. Gelukkig trekt die orkaan de andere kant op. Maar het is redelijk zeldzaam dat er drie orkanen gelijktijdig actief zijn in het gebied.

De gemeenschap van Sint-Maartenaren in Nederland komt in actie via de website RebuildSXM.com, die later online komt. En laten we hopen dat meer ellende door die nieuwe storm ze bespaard blijft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.