Het afluisterschandaal van de NSA begint groteske vormen aan te nemen. De Amerikaanse geheime dienst zou maar liefst 35 wereldleiders af hebben geluisterd. Eerder werd ook bekend dat in Nederland in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse nummers aftapte. Vanavond in EenVandaag een interview met oud NSA-medewerker J. Kirk Wiebe. Hij doet een boekje open over de inlichtingendienst.

Er lijkt geen einde te komen aan de reeks onthullingen over Amerikaanse spionage. Deze week reageerden Frankrijk, Duitsland en Italië boos op onthullingen in media dat de Amerikanen burgers en politici in de gaten hebben gehouden.

Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich stevig uit over het afluisterschandaal. 'Het onderling bespioneren van vrienden kan niet. Het gaat om vertrouwen, dat moet weer worden opgebouwd', benadrukte ze over de relatie met de Amerikanen. Ze zou dat ook in haar telefoongesprek woensdagavond met de Amerikaanse president Barack Obama hebben gezegd. 'Wij zijn bondgenoten, maar dat kan alleen op basis van wederzijds vertrouwen. Daarbij gaat het niet om mij, maar om alle burgers in Duitsland.'

Op de EU-top in Brussel stelden regeringsleiders en staatshoofden in een verklaring dat ze hun sterke band met de Amerikanen waarderen, maar dat een samenwerking gebaseerd moet zijn op respect en vertrouwen. 'Een gebrek aan vertrouwen zou afbreuk kunnen doen aan de noodzakelijke samenwerking op het gebied van het verzamelen van inlichtingen.'

Interview J. Kirk Wiebe

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.