Nanette König-Blitz is 87 jaar en overleefde de holocaust. Ze is een oude schoolvriendin van Anne Frank en een van de laatsten die Anne en haar oudere zus Margot in leven zag. Nadat de schoolvriendinnen allebei niet meer op het Joods Lyceum verschenen omdat ze waren opgepakt door de Duitsers, zagen ze elkaar terug in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

König-Blitz woont sinds de jaren vijftig in Brazilië. Hier is ze een van de laatste nog levende, overlevenden van de holocaust. Ze was vijftien toen het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijd werd door de Engelsen. Ze zat toen al ruim anderhalf jaar gevangen, haar vader was overleden en haar moeder en broer waren naar een ander kamp vervoerd.   

Na de oorlog ontmoet ze haar Joods-Hongaarse man die met haar een nieuw leven in Brazilië wil beginnen. Nanette is pas zeventig als ze voor het eerst in het openbaar over haar oorlogsverleden praat. Sindsdien geeft ze interviews over de holocaust, komen er fotografen langs, of trekt ze naar scholen en wijkcentra met haar levensverhaal, dat ze vastlegde in het boek ‘Ik overleefde de holocaust’.

Daarin vertelt ze ook over haar oude schoolvriendin, Anne Frank. Vanaf hun elfde zaten de twee meiden bij elkaar in de klas op het Joods Lyceum, in het door de oorlog geteisterde Amsterdam.

EenVandaag zoekt König-Blitz op in Brazilië. Daarnaast een bezoek aan een Anne Frankschool in Rio de Janeiro om te praten met leerlingen over wat de verhalen van en over Anne Frank met hen doet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.