‘Wij zijn een progressieve, pan-Europese beweging die verandering wil brengen in het bedrijven van politiek.’ Met deze visie wil een groep jongeren volgend jaar meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen. Onder de naam Volt is de beweging in een jaar tijd actief geworden in alle landen van de Europese Unie. Ook in Nederland, waar de beweging na een grootse lancering officieel staat ingeschreven als politieke partij. 

Inspiratie voor de beweging kwam na de Brexit. De Italiaanse twintiger Andrea Venzon richtte de beweging op met het idee dat er geen politieke stem meer was die een sterk Europa vertegenwoordigde. Deze zorg bleek te resoneren onder een grotere groep Europese jongeren. Ondertussen hebben meer dan vierduizend leden zich aangesloten bij Volt en zijn er wekelijks online vergaderingen met de verschillende landelijke voorzitters. 

Erasmus-generatie 

“Wij zijn de Erasmus-generatie die voor het eerst meedoen op politiek niveau. Veel van onze leden hebben een internationale achtergrond die van jongs af aan het idee hebben dat we met Europa ‘één’ zijn”, zegt de Nederlandse voorzitter van Volt Reinier van Lanschot. “Samenwerking is altijd de standaard geweest en niet de uitzondering. Als je kijkt naar de eurosceptische geluiden na de Brexit zie je dat wat in 60 jaar is opgebouwd dreigt ten onder te gaan.”

Europa-deskundige Adriaan Schout moedigt de beweging aan: “Het is heel interessant en leuk dat er een groep jongeren is die zo over Europa denkt. Het verrijkt de democratie dus we moeten het ze laten doen.” Hij uit wel zijn twijfels over het internationale karakter van de groep: “Je sluit daarbij een hele groep andere jongeren uit.” 

‘Zoveel mogelijk zetels’

Hoewel Volt zegt ouderen niet uit te sluiten van de beweging, is de gemiddelde leeftijd van de leden 28 jaar. De groep wil zich inzetten voor een sterker Europa met meer samenwerking tussen landen. “Je kan onderwerpen beter afdwingen als je met Europa samenwerkt op een supranationaal niveau”, zegt Reinier van Lanschot. “Dit gebeurt nu te weinig en je merkt ook dat deze samenwerking onder druk staat.” 

Om dit te bereiken wil Volt volgend jaar meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen en ‘zoveel mogelijk zetels krijgen', zegt voorzitter Reinier van Lanschot. Het Europees Parlement bestaat in totaal uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Voor Nederland zijn 26 zetels gereserveerd. Volt hoopt volgend jaar in totaal 25 zetels te bemachtigen, waarvan twee voor Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.