Het is vandaag International Password Day en dat is voor cybersecurity expert Eric De Smedt van het Belgische Telenet aanleiding om 5 tips te geven voor een sterk wachtwoord. Want je zult er versteld van staan hoeveel mensen nog steeds 1234 of hun geboortedatum als wachtwoord gebruiken.

Hier zijn tips die hij aan de website van Het Laatste Nieuws geeft:

1. Wachtlied in plaats van wachtwoord

Een goed wachtwoord bestaat uit meerdere letters (ook hoofdletters), tekens en cijfers. Maar hoe onthoud je het? Tip: neem je favoriete lied, plak er een cijfer bij en je wachtwoord is geboren, bijvoorbeeld: 'LeTsDaNcE1979' of 'BackInTheSummerOf69'.

2. AEZIHW123!?

AEZIHW123! is te moeilijk? Niet als je weet dat dit wachtwoord een afgekorte zin is: Alle Eendjes Zwemmen In Het Water 1-2-3! Dat onthoudt al veel makkelijker en niemand die dit snel zal raden.

3. Kies simpel wachtwoord, en neem letter ernaast of cijfer dat erop lijkt

Kies als wachtwoord bijvoorbeeld je naam, maar typ steeds de toets ernaast op je toetsenbord. Zo wordt 'Lammert1' bijvoorbeeld ‘;s,,ty’. Let wel op als je in het buitenland een toetsenbord gebruikt met een andere toets volgorde.

4. Ga voor een droomdoel

De naam van je kat als wachtwoord blijft een topper. Maar echt origineel is het niet. Als je iets vaak moet invullen, kun je beter voor een doel gaat dat je wil verwezenlijken: 'IkWilOpWereldreis123!', bijvoorbeeld. Of 'IkWilEenMarathonLopen1'. Grote kans dat dit idee dan ook echt in je hoofd gaat zitten.

5. Een bekende, maar toch gouden tip: gebruik ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens

De kans dat je een wachtwoord kan raden dat uit zes kleine letters bestaat, is 1 op de 308 miljoen. Die kans lijkt heel klein, maar niet als je wachtwoord 'abcdef' is. Voeg je hoofdletters en cijfers toe, dan wordt die kans al 1 op de 56,8 miljard.

Ook speciale tekens als $ of & kunnen meestal. En ze maken het nog moeilijker. Hoe langer je wachtwoord trouwens is, hoe beter!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.