De initiatiefnemers van het referendum over de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, ook wel de ‘sleepwet’ genoemd, zijn er duidelijk over: de manier waarop het kabinet Rutte III omgaat met 'hun' referendum is schandelijk.

Eerder vergeleek minister-president Rutte het referendum qua belang met kantklossen, en dat maakt de initiatiefnemers van het referendum woedend. "Het is een enorme belediging", zeggen ze, en: "Dit is de arrogantie van de macht".

Lees ook

Zeven maanden zijn Nina, Luca, Tobio, Marlou en Roosje al met het onderwerp bezig. De studenten maken zich grote zorgen over de gevolgen van de wet op de privacy. Privacy is een mensenrecht, en daaraan morrelen is gevaarlijk. Voor de vijf studenten bestaat er geen tegenstelling tussen privacy en veiligheid. Nina: "Als het recht op privacy wordt geschonden zijn we eigenlijk allemaal onveiliger".

Laatste referendum

Het bijzondere is dat dit referendum voorlopig het laatste referendum is. “Ik heb nog nooit zoiets grootschaligs gedaan", zegt Luca van der Kamp. "Zeven maanden geleden had niemand het erover, nu iedereen. Dat maakt me trots."

Lees ook

Het kabinet zal een eventueel ‘nee’ naast zich neer leggen. Of het dus effect heeft valt te betwijfelen. Maar dat kan de vijf studenten filosofie en neurowetenschappen niet deren. Ze zijn toch trots dat ze dit referendum hebben afgedwongen.

Na de stembusgang omhelzen ze elkaar. De ‘sleepwet’ zal niet van tafel gaan, maar de missie is volbracht. Iedereen heeft het erover.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.