De ING bank stopt met het verstrekken van hypotheken voor woonboten. De Bank wil minder administratief werk en in de toekomst meer uniforme hypotheken aanbieden. Omdat ING de enige is bij wie je in heel Nederland een volledige hypotheek kan krijgen, vrezen woonbootbewoners voor een waardedaling. Want wie kan hun woning straks nog kopen als je er geen hypotheek voor kunt krijgen? 

Woonbootbewoner Eric van Eerdenburg :”ING is een onbetrouwbare partner, ik voel me door de bank genomen”.

ING is marktleider op de woonbotenmarkt. De bank zegt dat ze verwachten dat nieuwe partijen de hypotheken van woonboten zullen overnemen. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft twijfelt daar aan. Als kenner van de woningmarkt zegt hij: “vaak zie je dat als banken uitstappen uit producten die ze moeilijk vinden, dat andere banken het als te risicovol zien.”

Boelhouwer schat dat als er geen andere spelers op de markt komen de woonboten met een waardevermindering tot 40% rekening moeten houden.

Vanavond in Eenvandaag een reactie van ING.

In Radio EenVandaag is Henk Vermaat, woonbootbewoner en ook lid van de cliëntenraad van ING, te gast. En verslaggever Joris Kreugel ondervraagt woonbootbewoners.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.