In korte tijd is Indonesië getroffen door meerdere aanslagen. De aanslagen zijn gepleegd door gezinnen die terugkeerden uit Syrië. Het geweld lijkt nu toe te nemen, maar het is niet voor het eerst dat het land te maken heeft met terreur. Zo werd het eiland Bali in 2002 getroffen door de dodelijkste aanslag in de geschiedenis van Indonesië.

Step Vaessen was in 2002 corresondent voor Nova. Ook nu is ze weer ter plaatse, om verslag te doen voor Al Jazeera: "Ik heb wel een beetje een déjà vu-gevoel", vertelt ze, al vindt ze de situatie dit keer griezeliger. "Je kan niemand meer vertrouwen. Er hoeft maar één iemand met een mes op je af te rennen. Het is volstrekt onvoorspelbaar geworden nu zelfs kinderen aanslagen plegen."

Ook bij de bomaanslag op het politiehoofdkantoor in Soerabaja waren kinderen betrokken. De stad is binnen 48 uur twee keer getroffen door terreuraanslagen gepleegd door gezinnen. Op sociale media gaat er een video rond. Op de beelden is te zien hoe twee motoren, met daarop vijf gezinsleden, stoppen naast een auto die staande wordt gehouden bij een politiecontrole. Een explosie volgt wanneer een van de motorrijders zichzelf opblaast. De agenten worden omver geblazen.

Politiechef Tito Karnavian heeft in de persconferentie verklaart dat de daders een gezin van vijf personen zijn, waaronder een meisje van acht jaar oud. Het jonge meisje overleefde de explosie en wordt nu aan haar verwondingen behandeld in het ziekenhuis. Het gezin maakte volgens de woordvoeder gebruik van pijpbommen. Hierin zit onder meer de explosieve stof acetonperoxide, die ook wel ‘mother of satan’ wordt genoemd.

Daders hebben banden met IS

De aanslag op drie kerken in de stad werd ook gepleegd door een gezin. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven. Het gezin bestaande uit zes personen - onder hen een meisje van 9 en 12 jaar oud - heeft een tijdje in Syrië gewoond. De vader van het gezin was de leider van Jemaah Ansharut Daulah (JAD), een terreurgroep geinspireerd door de Islamitische Staat (IS). 

President Joko Widodo roept het parlement op om zo snel mogelijk een nieuwe anti-terrorismewet aan te nemen om deze terreurgolf te stoppen. 

Aanslag in Kuta

In 2002 kwamen bij bomaanslagen in de badplaats Kuta op Bali 202 mensen om, voornamelijk westerse toeristen. Onder de doden waren vier Nederlanders. "Toen was het een enorm goed voorbereidde en doelgerichte actie. Dat is nu toch anders."

De aanslag werd gepleegd door een zelfmoordenaar, die zich in een nachtclub opblies. Na de eerste explosie, ontplofte iets verder in de straat een busje gevuld met een ton explosieven. De Indonesische Al Qaida zat in 2002 achter de aanslagen. De daders werden opgepakt en geëxecuteerd. 

Vaessen voelt de sfeer in Indonesie veranderen. "De afgelopen dagen is iedereen on high alert", vertelt ze. Zo was er een week voor de aanslagen een gevangenisopstand waarbij zeker zes mensen zijn gedood. Ook daar was Vaessen ter plaatse: "Ik zag daar een man met een masker verdacht rondlopen. Mijn intuiïie vertelde me dat ik bij hem weg moest lopen. Later vermoordde hij een politieman."