Washington D.C. maakt zich op voor de beëdiging van Donald J. Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. 

Ceremonie 

Om 18.00 vanavond vindt de ceremonie plaats aan de Westelijke kant van het Congresgebouw. In Washington wordt gerekend op 800.000 tot 900.000 bezoekers. Trump moet tegenover de hoogste rechter van het Hooggerechtshof, John Roberts, zweren dat hij de grondwet van de Verenigde Staten zal beschermen en verdedigen. De eed gaat alsvolgt: 

I, Donald J. Trump, do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States, so help me God. 

Na de beëdiging spreekt president Trump het Amerikaanse volk toe. Daarna volgt een parade naar het Witte Huis. Zo'n 8.000 mensen, waaronder burgers, verenigingen, agenten en militairen, lopen mee met deze parade. 

Protesten 

De overwinning van Trump afgelopen november liet zien hoe groot de verdeeldheid is onder veel Amerikanen. Ook al riepen Obama, Clinton en ook Trump na de uitslag op tot verzoening en toenadering, toch vonden er in de dagen na de verkiezingen grote demonstraties plaats tegen de nieuw verkozen president.

Die protesten leven vandaag weer helemaal op. Het verzet beperkt zich niet tot Washington D.C. want wereldwijd gaan demonstranten vandaag de straat op om te protesteren tegen Trump. Zo ook in Amsterdam, waar vanavond een protestmars wordt georganiseerd van de Dam naar het het Amerikaanse consulaat. Volgens de actievoerders heeft de verkiezing van Trump ook consequenties voor Nederland en de rest van de wereld: “Zijn politiek vormt een directe bedreiging voor het klimaat en de positie van vrouwen, migranten, werkende mensen en de lhbt-gemeenschap.”

EenVandaag

In EenVandaag bespreken we de inauguratie met Amerika-verslaggever Tom van 't Einde. Daarnaast spreken we met Alies Lindeboom, zij is in Washington D.C. en geeft ons de laatste updates over de inauguratie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.