Het televisieprogramma Voetbal Inside sprak maandag over Ronald Koeman. De voetbalcoach zou zich, na zijn ontslag bij Everton, aan het bezinnen zijn in een afvalkliniek in Spanje, waar hij probeert zijn overtollige kilo's kwijt te raken. Dat klonk voetbal-analist René van der Gijp bekend in de oren: "Ik heb dat ook wel eens gedaan. Maar weet je, als je twee keer per dag naar de sauna gaat en je eet even wat minder, dan val je in een week ook acht kilo af."

In één week maar liefst acht kilo kwijtraken: dat klinkt als een droom voor veel mensen. Radio EenVandaag zoekt uit of het echt zo makkelijk gaat als Van der Gijp doet voorkomen.

Saunabezoek

"Door een saunabezoek kun je in korte tijd wel wat gewicht verliezen", zegt Irma van de Pol. Zij is diëtist en voormalig bodybuilder. Sporters die zij begeleidt gebruiken deze methode wel eens om vlak voor een weegmoment nog een overtollige kilo van de weegschaal af te krijgen. "Maar dit is geen langdurige oplossing. Het gewicht dat je verliest bestaat volledig uit vocht. Dit vul je over het algemeen heel snel aan. Het gewichtsverlies is dus slechts van korte duur." 

Crashdieet

Ook met diëten lijkt het echter onmogelijk om zoveel gewicht kwijt te raken. Van de Pol: "Om één kilo vet kwijt te rijken, moet je in een week een tekort van 7.000 calorieën creëren. Dus dat moet je óf minder eten óf je moet dat aantal calorieën meer verbruiken. Als je een week bijna niks eet, kun je dat misschien opkrikken tot twee kilo vetverbranding. Maar acht kilo is echt onmogelijk." Dat bevestigt ook Fenna Janssen, diëtiste en therapeut: "Als je nauwelijks meer eet, dan verbrand je vet. En bij die verbranding komt er in de eerste dagen heel veel vocht vrij. Dus dit maakt deze manier van lijnen heel aantrekkelijk, want zo kun je snel 3 à 4 kilo kwijtraken."

Dit is echter zelden een langdurige oplossing voor een gewichtsprobleem. "Het gewicht komt er meestal na zo'n 'crash-dieet' heel snel weer bij. Sterker nog: het werkt averechts. Hoe vaker je lijnt, hoe zuiniger je gewicht gaat verbranden." Het wordt dus steeds ingewikkelder om de overtollige kilo's te verliezen. Daarbij is het erg ongezond om een dergelijk dieet te volgen. "Het is een aanslag op al je organen. Je bloeddruk zakt in, je kan heel duizelig worden en het is een aanslag op je nieren. Zeker als je het heel vaak doet," aldus Irma van de Pol.

Feit of fictie?

De diëtisten verschillen lichtelijk van mening over hoeveel je in één week kunt afvallen: dat ligt ergens tussen de één en vier kilo. Maar de acht kilo waar René van der Gijp over pocht, lijkt vrijwel uitgesloten. Ook een saunabezoek helpt daar niet veel bij. De stelling is fictie.