Morgen start in Word Forum Den Haag het Anime Festival  2015, waarbij jonge liefhebbers van Japanse animatie, strips en games vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten. 

Ze kruipen in de huid van hun personages en halen alles uit de kast om gekostumeerd te gaan als hun favoriete held. Kostuums en attributen worden zelf gemaakt. Een internationale jury beoordeelt hun creatieve uitdossing en de manier waarop het personage wordt uitgebeeld.

Cosplay, kostuumspel, wordt dit fenomeen genoemd. Het is vanuit Azië al enige jaren geleden naar Nederland (en Europa) overgewaaid. Deze rage beleeft hier een enorme bloei, met steeds meer conferenties in het hele land, en een steeds groter wordende community. De kwaliteit van de kostuums wordt steeds groter en er ontstaan cosplay celebrities die er hun brood mee verdienen. Met andere woorden: de subcultuur wordt professioneel, competitief en vercommercialiseert.

In EenVandaag een gesprek met Nicolle Lamerichs. Zij doet onderzoek naar cosplay. Ook spreken we met Ilona Arends, deelnemer aan de wedstrijd en winnares van meerdere internationale wedstrijden.

Lees hier meer over op AniDay.nu