De bouw in India is booming. Elk jaar komt er net zoveel stedelijk gebied bij als de stad Chicago groot is. En voor al die grootschalige werkzaamheden is zijn veel grondstoffen nodig. Eén van die grondstoffen is zand. En dat blijkt erg lucratief te zien. Zo lucratief, dat er hele maffiakartels zijn ontstaan die alleen nog maar handelen in illegaal zand.

Premier Modi, deze week op bezoek in Nederland, heeft beloofd dat er elk jaar veel stedelijk gebied bijkomt. De zandhandel is daarom lucratief in het land. En ook al probeert zijn landelijke overheid de zandmaffia tegen te gaan, in de arme plattelandsgebieden heeft het gewoonweg te weinig zicht op de illegale praktijken.

Hier werken de maffiakartels vooral ‘s nachts langs de rivieren en oevers van meren om zand te winnen. Met grote gevolgen voor de landbouw. Want door de grootschalige zandwinning verleggen rivieren hun loop waardoor akkers tijdens de regentijd onder water lopen. Oogsten mislukken daardoor.

In EenVandaag een reportage over de grootschalige illegale zandwinning, de slachtoffers die het maakt en de moeizame strijd tegen de maffiakartels die achter deze grondstoffenhandel zitten.