Nadat de politie afgelopen weekend een illegaal feest met 300 mensen stillegde, mochten de feestgangers het terrein zonder boete verlaten. VVD-Kamerlid Hayke Veldman is voor steviger ingrijpen. "Het is asociaal gedrag."

De dj van het feest in Laren werd wel gearresteerd, samen met één andere feestbezoeker. Alle andere feestgangers gingen vrijuit. De illegale feestjes blijken afgelopen weken een hardnekkig verschijnsel. Zelfs met de strengere regels van de gedeeltelijke lockdown zijn ze niet verdwenen.

Prioriteit bij veiligheid

Het roept de vraag op of we dan niet strenger moeten handhaven, als alleen strengere regels blijkbaar niet voldoende zijn om het illegale feesten te stoppen.

Volgens politie Midden-Nederland lag de prioriteit in dit geval bij de veiligheid. "We vonden het nu belangrijk dat de mensen zouden stoppen met feesten op een onveilige plek en we hebben ons daarop gefocust", licht een woordvoerder toe.

'Mensen moeten het voelen'

Maar VVD-Kamerlid Hayke Veldman zou graag zien dat er bij dit soort feesten wél steviger wordt ingegrepen. "Dit asociale gedrag moeten we niet tolereren."

Hij begrijpt wel dat de politie een afweging moet maken over de veiligheid, maar daar horen volgens het Kamerlid ook boetes bij. "Daar waar regels geschonden, moeten mensen het ook voelen. Zeker als het heel bewust is."

Niet altijd genoeg agenten

Toch zijn er door bezuinigingen en ziekte van personeel niet altijd genoeg agenten om overal in te grijpen. Dit kaartte politievakbond ANPV onlangs nog aan toen er werd gesproken over een alcoholverbod na 20:00 uur.

VVD-Kamerlid Veldman erkent dat de politie al veel op hun bordje heeft en dat ze keuzes moeten maken. "Dat zijn afwegingen die de politie kan én moet maken. Want als je meer politie hier nodig hebt, gaat ten koste van iets anders. Dan zie je misschien over 6 maanden criminaliteitscijfers stijgen."

Lees ook

'Jammer dat het niet is gelukt'

Wat kan de oplossing dan zijn? Veldman vindt dat we vooral moeten zorgen dat dat soort feesten niet georganiseerd worden.

"Degenen die dit georganiseerd hebben moeten er echt heel erg voor beboet worden. Maar ook de mensen die hierheen gaan moeten stevig aangepakt worden. Ik vind het jammer dat het niet is gelukt."

Verantwoordelijkheid bij ouders

"We moeten tegen dit gedrag optreden, maar het begint bij het asociale gedrag niet hebben", vindt hij. De jongeren lijken vooralsnog niet onder de indruk van de woorden van Haagse politici, maar Veldman vindt het te makkelijk dat bij het kabinet neer te leggen.

"Je kan niet alles op het bordje van het kabinet leggen, het begint bij gedrag van mensen zelf. Ik las dat er ook jongeren waren van onder de achttien, dan denk ik ook: waar zijn de ouders? Volgens mij heb je verantwoordelijkheid dat je zorgt dat je zestien- of zeventienjarige puber die je in huis hebt niet illegaal op zo'n feest verblijft."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.