Ook al bracht hij 'geen goed nieuws', zijn reputatie was meteen gevestigd. Wiebe Wieling, sinds 2007 voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, werd begin dit jaar een ZBN-er, een zeer bekende Nederlander. Eind januari begon het hard te vriezen, de bekende koorts laaide op want de kansen op De Tocht namen dag na koude nacht toe. Maar er kwam dooi en dus moest Wieling op 8 februari op een prime-time, live uitgezonden persconferentie vertellen dat de Tocht niet door kon gaan.

De reden? 'Het ijs is niet dik genoeg."

 

Die simpele vaststelling, verpakt in een nuchtere, korte verklaring, bezorgde Wieling veel fans. Wiebe, zo was de teneur in de kranten en in de social media, had op zijn eerste grote persconferentie een heldere boodschap gebracht in een tijd waarin communicatie lang niet altijd meer zo helder is. Wieling was een nuchtere Fries en daar kon het land er wel meer van gebruiken.

Hoe kijkt Wiebe Wieling zelf terug op die week? Mede aan de hand van zijn Facebook-pagina zet EenVandaag met hem de zaken nog eens op een rijtje. Wieling gelooft in directe communicatie. Hij heeft een pittige visie op fenomenen als email en sociale media. En dat voorspelt weinig goeds voor zijn 237 Facebook-vrienden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.