Het Zuiderzeeziekenhuis is eind jaren zeventig opgericht zodat ook de inwoners van Lelystad zorg dichtij hadden. Dit jaar moest het ziekenhuis haar deuren sluiten. Theo van Dam, één van de initiatiefnemers vindt dit onbegrijpelijk.

Theo van Dam is als huisarts in Swifterbant nauw betrokken bij de ontwikkeling van het ziekenhuis. "Omdat er dicht in de buurt geen alternatief was zijn we in 1973 begonnen met een voorbereidingsgroep."

Geen financiële vergoeding

Het blijkt een project van de lange adem. Tien jaar lang zet de huisarts zich als bestuurslid in voor de totstandkoming van een ziekenhuis in Lelystad. En dat allemaal zonder financiële vergoeding. "We hebben ons één keer de luxe veroorloofd om op kosten van de gemeente Lelystad op studiereis naar Engeland te gaan. Verder was het allemaal, óók mijn bestuursjaren, pro deo werk." Dat is nu wel anders, ziet Van Dam. "Welke ziekenhuisbestuurder laat zich niét betalen, ik moet hem nog vinden."

Oud-bestuurder over sluiting Zuiderzeeziekenhuis

Welke ziekenhuisbestuurder laat zich níét betalen, ik moet hem nog vinden.

Feestelijke opening

Het harde werk van de voorbereidingsgroep werpt haar vruchten af. Op 2 juni 1983 komt koningin Beatrix speciaal naar de polder om het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad te openen. Van Dam kan er niet bij zijn omdat hij dienst had. "Ik was er graag bij geweest, maar was op dat moment bezig met een bevalling. En dat ging voor."

In 1983 opent koningin Beatrix het Zuiderzeeziekenhuis.

Machtsspel

De vergunning voor het Zuiderzeeziekenhuis werd in 1983 afgegeven omdat de afstand naar andere ziekenhuizen te groot was. Dit maakt de sluiting van het ziekenhuis voor Van Dam extra zuur. "De andere ziekenhuizen zijn nog steeds even ver weg en door de drukte op de weg duurt het allemaal maar langer om bij de ziekenhuizen in de buurt te komen", aldus Van Dam.

Het oud-bestuurslid van het Zuiderzeeziekenhuis snapt niet dat er meer gevochten is voor het behoud van het ziekenhuis. "Het is een machtsspel tussen verzekeraars en ziekenhuis en de politiek heeft daar helaas te weinig over te zeggen." Toch vindt Van Dam dat de gemeente meer had kunnen doen. "Echt dwarsliggen, de onderste steen boven krijgen, ik vind het heel verdrietig dat de gemeente niet harder gevochten heeft voor het belang van de patiënt"

Zuiderzeeziekenhuis
Bron: ANP

Patiënten zijn de dupe

Het moment dat bekend werd dat het ziekenhuis failliet ging, dacht Van Dam meteen aan de patiënten. "Het was een schok toen ik het hoorde. Ik dacht meteen: 'Hoe moet dat met de mensen die afhankelijk zijn van dat ziekenhuis, hoe gaat het met hun zorg?'"

Hij maakt zich vooral zorgen om vrouwen die nu niet meer dicht bij huis kunnen bevallen, maar ook om de ouderen. "Het zal voor de bejaarden niet meer veilig voelen om in Lelystad te wonen omdat de afstand tot zorg letterlijk te groot wordt en dat doet me heel veel pijn", aldus de oud-huisarts. "Je werpt een enorme drempel op."

info

Op dinsdag 24 oktober wordt bekend gemaakt dat MC Zuiderzee, onderdeel van de MC Groep, in acute geldnood verkeert en uitstel van betaling aanvraagt. Twee dagen later is het ziekenhuis failliet. Eind november wordt duidelijk dat ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk een deel van het ziekenhuis overneemt. De afdeling acute verloskunde en spoedeisende hulp komt niet meer terug.