Het is vijftig jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord. Zijn wereldberoemde droom is nog altijd brandstof voor een zeer actueel debat over gelijke kansen. In Amerika, maar ook in Nederland is het debat hierover terug van weggeweest. Beeldend kunstenaar Airco Caravan wil de droombeelden van Martin Luther King blijven verspreiden. Als 'de Optimist' vertelt ze erover.

Het verspreiden van de droombeelden van Martin Luther King heeft Caravan letterlijk opgevat. Zij ontwierp vijftig standbeeldjes van de zwarte Amerikaanse dominee en verspreidde deze door Amsterdam. De beeldjes kwamen terecht op plekken die doen herinneren aan de strijd tegen racisme en het slavernijverleden. Zo werd één van de beeldjes in ontvangst genomen door Sylvana Simons, kersvers Amsterdams gemeenteraadslid en prominent deelnemer aan het huidig racismedebat in Nederland. 

Optimist Airco Caravan over Martin Luther King

'I have a dream'

Airco Caravan ziet dat de strijd tegen racisme en kansenongelijkheid nog lang niet gestreden is. Een ander exemplaar ging naar Amerikaans-Nederlandse Harcourt Klinefelter, de voormalige persvoorlichter van Martin Luther King. In een indringende documentaire ging Klinefelter terug naar Amerikaanse buurten waar de King preekte en speechte. De woordvoerder van de dominee komt tot de conclusie dat het sommige buurten in sociaal-economisch opzicht alleen maar slechter is geworden dan vijftig jaar geleden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.