De woningmarkt wordt steeds krapper. Er is nauwelijks nog keuze en goedkopere woningen voor starters zijn niet meer te vinden. Dat stelt de NVM vanmorgen op basis van de nieuwste woningmarktcijfers. Er zijn veel extra woningen nodig en er wordt druk gediscussieerd of hoogbouw een oplossing zou kunnen zijn.

Het is niet de eerste keer dat Nederland kampt met woningnood. Ook in de jaren vijftig en zestig barstten grote steden uit zijn voegen. "Toen werd er voor het eerst overgegaan op hoogbouw en zag je bijvoorbeeld Kanaleneiland en de Bijlmer verschijnen", aldus Tim Verlaan, universitair docent stadsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. "Het was een idealistisch nieuwbouwproject, de Bijlmer. Hypermoderne hoogbouw, veel parkachtig groen, autovrije voetgangersgebieden en speelruimte voor de kinderen. Kleinbehuisde bewoners uit bedompte stadswijken zouden een gelukkiger leven leiden."

Tim Verlaan bij Radio EenVandaag

In de jaren zestig was de hoogbouw erg populair. "Maar daar kwamen we in de jaren zeventig op terug", vertelt Verlaan. "Een nadeel van hoogbouw is dat je minder sociale controle hebt. En Nederlanders willen toch het liefst in een rijtjeswoning met voor- en achtertuin wonen."

Volgens Verlaan is hoogbouw toch nodig. "Het is geen optie om alle weilanden vol te gaan bouwen. We moeten de hoogte in gaan, maar ook voor de juiste faciliteiten om de flats heen zorgen."