Hij verstopt zich niet, maar geeft ook geen commentaar. Voormalig rebellenleider Igor 'Strelkov' Girkin, de belangrijkste verdachte in het MH17-proces, waant zich onaantastbaar, ook al wordt hij internationaal gezocht.

Igor Girkin plaatste - vlak na het neerstorten van vlucht MH17 - een bericht op social media: "We hebben ze gewaarschuwd niet 'in onze hemel' te vliegen. Het vogeltje is neergestort." Hoewel dat bericht daarna werd verwijderd, wordt hij nog steeds gezien als de verantwoordelijke voor het neerschieten van vlucht MH17.

Geen BUK-raket

Op dat moment, 5 jaar geleden, was Girkin nog commandant van de pro-Russische rebellen, die met steun van Rusland vochten tegen het regeringsleger in het oosten van Oekraïne. "Hij is niet zomaar iemand", zegt Ruslandkenner Helga Salemon. "Hij heeft vreselijk zijn best gedaan om die strijd, die burgeroorlog, vorm te geven. Uiteindelijk was hij ook verantwoordelijk voor het neerhalen van de MH17."

EenVandaag-correspondent Joost Bosman zocht Girkin op tijdens een openbare demonstratie in Moskou. De hoofdverdachte in het MH17-proces ontkent alle betrokkenheid. "De opstandelingen hebben de Boeing niet neergeschoten. Punt uit." Daarna liep de voormalige rebellenleider weg.

De gezochte Igor Girkin loopt in Rusland vrij rond. Hij wordt op camera geconfronteerd.

Typisch voor Rusland

"Het is duidelijk dat hij denkt dat hij niets te vrezen heeft", zegt Salemon. "Rusland levert niet uit, en hij waant zich toch onaantastbaar. Helaas is dat in Poetins Rusland waar." Volgens Salemon is dat typisch voor Rusland, en ook de veiligste strategie: blijven ontkennen.

Lees ook