“Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen gehandeld heeft”, aldus hoofdofficier Frits van Straelen vanavond in Dossier EenVandaag over de moord op cineast Theo van Gogh. Het strafonderzoek naar de moord op Theo van Gogh heeft ‘frusterend weinig opgeleverd’, aldus Van Straelen. 

Hij was de officier van justitie die de dader, Mohammed Bouyeri moest vervolgen. Het is dit jaar tien jaar geleden dat Van Gogh op de Linnaeusstraat in Amsterdam werd vermoord door de moslimextremist Bouyeri. De moordenaar van Van Gogh kreeg levenslang en was de enige persoon die hiervoor vervolgd werd. Van Straelen: “Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.” Bouyeri, die lid was van de terroristische Hofstadgroep, is ook gefinancierd, omdat hij sinds mei van het jaar waarin Van Gogh vermoord werd geen uitkering meer kreeg.

Gewiste opnames

De CTIVD, de toezichthouder van de AIVD, constateert dat de AIVD ‘verzuimd heeft informatie dat de Hofstadgroep met iets bezig was te delen met de regionale politiekorpsen en inlichtingendiensten’ en spreekt van een gemiste kans. Dit stelt Bé Lutken, oud-korpschef van Rotterdam en oud-onderzoeker van de CTIVD in Dossier EenVandaag.

De AIVD luisterde de Hofstadgroep af, maar verstrekte het Openbaar Ministerie alleen de opnames van na de moord, en niet die van de cruciale periode daarvoor. “Veel opnames waren al voor 2 november gewist”, aldus Van Straelen. Ook zou de AIVD bepaalde opnames niet willen afgeven uit bronbescherming. Een maand voor de moord werd bovendien een audiobewerker van de AIVD gearresteerd wegens het verstrekken van informatie aan leden van de Hofstadgroep, waaronder aan Bouyeri. “Voor mij is niet duidelijk welke informatie hij precies verstrekt heeft”, aldus de officier van justitie.

Optreden ministers ‘onhandig en risicovol’

Op 10 november, acht dagen na de moord, schrijven de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer dat de AIVD goed werk heeft geleverd. Lutken, oud-CTIVD, zegt hierover: “Ik heb wel gedacht: ze durven wel. Zo vlak, na zoiets. Zo echt concreet schrijven: geen fouten gemaakt. Niks te verwijten. Dat kun je eigenlijk niet doen. Daarvoor is het onderzoek te kort geweest en ben je alleen afgegaan op informatie van de dienst zelf. Ik vond dat niet zo gelukkig. Onhandig en risicovol!”

Heropening onderzoek

De SP pleit voor heropening van het onderzoek, aangezien het OM stelt ervan overtuigd te zijn dat Mohammed  Bouyeri niet alleen handelde. Ronald van Raak (SP) wil dat eventuele medeplichtigen alsnog voor de rechter kunnen worden gebracht.

Lees ook

Lees ook

update
clock 23-09-2014 16:20

Kamer wil opheldering over hulp Mohammed Bouyeri

De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen. Die zei in Dossier EenVandaag dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord op Theo van Gogh, nu 10 jaar geleden.Lees hier verder. 

update
clock 25-09-2014 13:20

Kamer wil debat, ontevreden met antwoord Plasterk

Het vermoeden dat Mohammed Bouyeri hulp heeft gehad is al eerder onderzocht, maar hiervoor is geen bewijs gevonden. Dat stelde minister Plasterk in een brief als antwoord op vragen van de Kamer na de uitzending van Dossier EenVandaag. De Tweede Kamer is ontevreden met het antwoord van de minister en steunt de oproep van de SP en PVV voor een debat. Lees hier verder.

Dossier EenVandaag: English subtitles

Geen titel

Geen titel

Uitzending EenVandaag: Agent spreekt over vuurgevecht Mohammed B.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.