Website Tom Kabinet moet stoppen met het verkopen van tweedehands e-boeken. Het Amsterdamse Hof zet een streep door de handel van gelezen digitale literatuur. Uitgevers en schrijvers halen hun gelijk. Maar biedt dit op de lange termijn soelaas? 

De tweedehands  website voor e-books startte in juni van vorig jaar met hun online marktplaats. Je kunt er je digitaal gelezen boek aanbieden of aankopen. Bekende thrillerschrijvers als Saskia Noort en Simone van der Lugt keerden zich tegen de webwinkel. 

Een grote groep Nederlandse uitgevers startten de rechtszaak omdat de website vooral illegale versies zou verkopen. Op de website zie je het verschil niet tussen de legaal gekochte versies en de illegale. 

Het Hof in Amsterdam ziet dit als belangrijkste argument om te oordelen dat de website moet stoppen met handel. Het exploiteren van een website met legale tweedehands e-boeken mag, maar met illegaal verkregen boeken niet. Zolang Tom Kabinet dit laatste niet voldoende kan bestrijden, moet de verkoop gestaakt worden.

Ziet de website een manier om dit op te lossen, dan kunnen ze in de toekomst vragen om een opheffing van het verbod.

Vanavond in EenVandaag: advocaat van het Nederlands Uitgeversverbond Christiaan Alberdingk Thijm, schrijver Kluun en IT-deskundige Vincent Everts. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Marc Jellema van Tom Kabinet en Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers van de Nederlandse Vereniging van Uitgevers. De uitgevers hebben de procedure tegen Tom Kabinet aangespannen 

Lees hier de complete uitspraak van het Hof.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.