In de verkiezingscampagne beloofde Rutte dat hij in gesprek wil met PVV-kiezers die zich niet vertegenwoordigd voelen door de politiek. De PVV won vijf zetels in de verkiezingen maar zit niet aan de formatietafel. Hoe komt hij tegemoet aan de zorgen van de teleurgestelde kiezer, zoals bijvoorbeeld de PVV-kiezer?

Op 15 januari sprak Rutte in het televisieprogramma Buitenhof duidelijke taal: de kans was nul dat de VVD met de PVV zou gaan regeren. Rutte voerde daarvoor drie redenen aan: de mislukte samenwerking in het eerste kabinet-Rutte, de sociaal economische koers van de PVV en de principiële bezwaren tegen uitspraken van Wilders, met name diens minder-Marokkanenactie en aanvallen op de rechterlijke macht.

Maar Rutte voegde daar ook gelijk aan toe: ‘Dat betekent niet dat wij kiezers van de PVV uitsluiten’.

‘Er zijn heel veel mensen die voelen dat de politiek niet meer van hen is, die zich grote zorgen maken over het land. Het zijn fatsoenlijke mensen. Met die kiezers wil ik in gesprek.’ 

EenVandaag deed de afgelopen maanden verschillende onderzoeken onder de groep ‘ontevreden burgers’. Wie zijn zij en waar maken zijn zich zorgen over? Welke coalitie, met of zonder de PVV, heeft nu hun voorkeur? 

Niet serieus genomen

Wat betreft de PVV-stemmers vindt Wilders dat zijn kiezers opzij worden gezet. Dit zegt hij tegen de NOS na de verkiezingen. ‘De tweede partij van Nederland wordt niet serieus genomen door de VVD en het CDA. Dat betreur ik zeer, dat had eigenlijk niet gemogen en ik denk dat heel veel mensen dat niet zullen snappen.’   

Of Rutte zich aan zijn belofte gaat houden is nu nog de vraag. De teleurgestelde kiezers herkennen zich in ieder geval niet in de vier partijen die nu om de tafel zitten. Vandaag hervatten de onderhandelaars de gesprekken. Ook Jesse Klaver van GroenLinks is daarbij weer aanwezig.   

EenVandaag spreekt met Geert Wilders en Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel planbureau over hoe Rutte tegemoet kan komen aan de zorgen van de teleurgestelde kiezer.  

Tijdens het interview met Geert Wilders draaiden de PVV-lijsttrekker en verslaggever Marc Belinfante de rollen even om. Het resultaat ziet u hier: