Ton is 58. Hij was ict-er. Maar sinds vandaag is hij klusjesman. Bijna honderd vijftigers gooien hun leven compleet overhoop, en beginnen opnieuw. In een vak dat nooit verouderd: ambachtsman. Deze week krijgen ze hun diploma op de Ambachtsacademie.

Ton Kiesewetter (58) ging voor de liefde naar Drenthe, maar een baan als ict-er was er niet te vinden. Na een jaar zoeken besloot hij zijn leven een andere richting te geven: hij schreef zich in bij de Ambachtsacademie, en volgde een opleiding tot klusjesman. En die opleiding heeft hij nu afgerond, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is er, en er staat een 'busje' voor de deur. Zijn klusbedrijf kan beginnen.

Tijdloos diploma

Ton is een van de bijna honderd vijftigers die de afgelopen 2 jaar een 'meester/gezel-traject volgden. Zijn 'meester' Rigerd Ferreira begeleidde Ton intensief. "In het begin ga je eerst eens een paar dagen samen naar klussen, om te zien of het klikt, maar dat zat wel goed", zegt Ferreira.

Voormalig ict-er Ton blijkt twee rechterhanden te hebben. Langzaam wordt hij ingewijd in de geheimen van het bouwbedrijf. Van die honderd vijftigers hebben de eerste dertien nu een diploma gekregen. Velen hebben hierdoor nu een diploma in een vak dat nooit verouderd.

Ton Kiesewetter met zijn diploma
Bron: EenVandaag
Ton Kiesewetter met zijn diploma

Je pensioen halen als ondernemer

De Ambachtsacademie startte in 2018 met het opleiden van werkloze vijftigplussers tot ambachtslieden. Volgens Elrie Bakker-Derks van AmbachtNederland zorgt de opleiding voor de noodzakelijke instroom van nieuwe ambachtslieden, zodat ambachten niet uit het straatbeeld verdwijnt: "De Ambachtsacademie maakt het mogelijk dat het ambacht geleerd wordt, op de plek waar dat hoort: in de praktijk onder de hoede van een leermeester."

Lees ook

Tegelijkertijd krijgen veel ouderen de kans om een vak te leren waarin ze als zelfstandig ondernemer hun pensioen kunnen halen. De opleiding wordt betaald door het ministerie van Sociale Zaken, maar de subsidie is niet structureel. Nu de eerste afgestudeerden een diploma krijgen vindt Bakker-Derks dat de overheid de opleiding moet erkennen: "Alleen dan krijgen leerlingen die met hun hoofd én handen werken de kans om hun talent te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt."

Evaluatie in najaar

Minister Koolmees van Sociale Zaken overhandigde Ton zijn diploma. De andere geslaagden gaan aan de slag als kledingreparateur, meubelstoffeerder, pianotechnicus, meubelmaker en keramist.

Koolmees erkent dat de Ambachtsacademie tot nu toe een succes lijkt. Maar wil de opleiding in het najaar evalueren om te bepalen of hij de subsidie gaat voortzetten.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.