"Het vandalisme, het dorp dat afgebroken wordt, dat wil je niet meer." Campinghouder Sandy Troost is blij, want het voormalige feestdorp Renesse mikt tegenwoordig op een heel ander publiek.

Aan het einde van de vorige eeuw belandt het imago van de Zeeuwse kustplaats op een dieptepunt. Door drankgebruik, luidruchtige avonden op campings en massale vechtpartijen in de horeca haalt Renesse regelmatig de regionale en landelijke media. Dat kon zo niet langer, vonden de inwoners en geholpen door het alcoholverbod onder jongeren is het imago van het dorp nu flink opgepoetst.

Massaal drankgebruik en vandalisme

De Zeeuwse badplaats gold sinds de jaren 60 als hét feestdorp voor jongeren. Voor het rustige boerendorp van weleer was dat al eerder een metamorfose. Als een van de eerste plaatsen in Nederland maakte het kennis met het massatoerisme. Daarvoor was er niet veel te beleven, en viel er ook nauwelijks iets te verdienen.

De deuren gingen wijd open voor veelal jonge bezoekers, wat uiteindelijk leidde tot massaal drankgebruik en vandalisme. De naam van Renesse als feestdorp was gevestigd, en daar was niet iedereen in het dorp blij mee.

Lees ook

Geen disco's, maar restaurants

Het contrast met 20 jaar geleden is nu groot. Het Renesse van nu oogt rustig, met veel groen op straat. Jonge gezinnen en ouderen op e-bikes bepalen het straatbeeld, de vele discotheken hebben plaatsgemaakt voor pizzeria's en tapasrestaurants.

"Zo zie je dat er wordt ingespeeld op de nieuwe toerist", zegt Frans Prins van de Dorpsraad Renesse. Het is onderdeel van een masterplan, een miljoenenproject dat is bedoeld om een ander publiek te trekken.

Moderner en gezelliger

"Er is geïnvesteerd in herinrichting, in nieuw straatmeubilair, in straatverlichting, de weg naar het strand is verbeterd", zegt wethouder Leefomgeving Jacqueline van Burg. "En je ziet, omdat wij investeren, dat ondernemers ook gaan investeren."

Anton Kijnse Locker van de ondernemersvereniging beaamt dit. "Je ziet de inrichting, de bloemen, het kleurgebruik. Het is meer van deze tijd, en gezelliger ook."

Geen bierkratje meer te vinden

Ook campinghouder Sandy Troost is blij met de verandering. Zelf heeft ze daar ook flink aan bijgedragen. Ze is oud genoeg om te weten wat er hier gebeurde toen ze zelf nog tiener was, en jong genoeg om zich dat nog goed te herinneren. Ooit was haar camping een beruchte plek waar jongeren samenkwamen, nu is dat compleet anders.

Trots laat ze zien dat er geen bierkratje meer te vinden is, tussen de heggetjes met aangeharkt groen. Wat wel? Campers, grote gezinstenten en gasten op e-bikes. "Als een groep jongeren nu komt vragen of we plek hebben, verkopen we nee. We willen ze niet meer."

Niet saai

Maar is Renesse hierdoor niet heel saai geworden? "Absoluut niet", zegt Sandy. "Die jongeren van 16 komen echt nog wel met hun ouders mee en gaan ook echt wel uit in het dorp. Maar die komen niet meer met z'n tienen tegelijk. Ze zijn er heus wel, maar het is alleen wat minder en beheerster."

Tv-reportage: Hoe Renesse zich ontdeed van het imago van ruig feestdorp