Een opvallend verhaal over hoe het internet beveiligd wordt. Je denkt dan meteen aan 'state of the art'-snufjes, high-tech vernieuwingen en ingewikkelde wiskundige codes. Maar niet aan de ouderwetse lavalampen die in de jaren '90 in menig studentenkamer te vinden was. Toch zijn het precies die lampen die het bedrijf Cloudflare inzet voor de beveiliging van miljoenen prominente websites.

In hun ontvangsthal staat een enorme muur met lavalampen, die worden ingezet voor de beveiliging van 10 procent van alle websites wereldwijd, ontdekte YouTuber Tom Scott.

Voor de beveiliging van het web zijn codes nodig, en om te voorkomen dat hackers een patroon in die codes kunnen ontdekken is er een systeem nodig dat volstrekt willekeurig werkt, zonder daarin een logisch patroon. De ontwikkelaars bij Cloudlare ontdekten hiervoor in de lavalampen het perfecte instrument. Hoe het werkt? Cloudflare neemt beelden op van de lavalampmuur en vertaalt de bewegingen van die lava in unieke cryptosleutel-codes. Met dezelfde lavalampen kan je nooit achter exact dezelfde code komen: de bewegingen op de lavalampmuur zijn volstrekt willekeurig.