Nabestaanden van het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn geschokt over de fouten die deze week aan het licht kwamen rond het wapenbezit van Tristan van der V.

De vijf vuurwapens waarmee hij het bloedbad aanrichtte had hij helemaal niet mogen hebben vanwege zijn labiele toestand. Door slordigheid van de politie kwam hij door de controle en beschikte hij over wapenvergunningen. Ondanks ernstige psychische problemen.

Hoe gaat het drie maanden later met de slachtoffers en nabestaanden? EenVandaag sprak met weduwnaar Frits ter Haar. Hij verloor zijn vrouw Margriet ter Haar bij de zinloze schietpartij. Ze redde op 9 april het leven van anderen en werd daarmee een nationale held. Margriet was met haar modewinkel Square mode de spil in winkelcentrum de Ridderhof.

Ter Haar: “ze was mijn alles, mijn held.” Hij pleit nu voor veel strengere regels en handhaving rond vuurwapenbezit. “Dit mag nooit, maar dan ook nooit meer gebeuren.” Hij wil dat de overheid snel extra maatregelen neemt zodat mensen die de schietsport beoefenen nooit meer een vuurwapen plus bijbehorende munitie mee naar huis krijgen. Kogels en vuurwapens moeten volgens hem voortaan altijd van elkaar worden gescheiden in handen van particulieren.