De immens populaire rapper en producer Ronnie Flex meldde op Instagram dat hij in een afkickkliniek is opgenomen. Volgens zijn manager zit hij daar omdat hij van zijn verslaving aan joints af wil komen. Daarmee komt een veelal onbesproken probleem in Nederland extra in de aandacht: cannabisverslaving.

Psychiater Bram Bakker noemt cannabis verslaving onderbelicht in Nederland: "Daarom is het goed dat de rapper open is over zijn verblijf in rehab." Ook verslaafde Mick van Wakeren is blij met die openheid. "Ik vond het heel moeilijk om naar buiten te treden met mijn verslaving en opname in een afkickkliniek. Maar de opname heeft me mijn leven teruggegeven." Van Wakeren, 21 jaar oud, kwam negen maanden geleden terug uit de kliniek waar hij afkickte. Sindsdien blowt hij niet meer, maar toch hij noemt zichzelf nog steeds verslaafd. 

Bram Bakker: "Er is nog wel het idee dat cannabis een softdrug is waar je niet verslaafd aan kan raken. Toch gebeurt dat alsnog bij veel mensen." Jaarlijks zijn er bijna 12.000 mensen met een cannabisverslaving die zich aanmelden bij een afkickkliniek. Volgens Bakker gaat een verslaving vaak ook gepaard met andere problematiek. "Verslaving aan cannabis gaat vaak samen met depressie." De symptomen overlappen, maar de oplossing is heel anders. Dat maakt behandeling in klinieken vaak een uitdaging.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.