Macedonië roept de noodtoestand uit, Hongarije bouwt een hek op de grens met Servië, Oostenrijk heeft één opvangkamp voor alle vluchtelingen en moet er tenten bijzetten. Duitsland komt dit jaar nog wel zonder kleerscheuren door, zegt Angela Merkel. 

De Europese landen staan onder druk, ze kunnen de toestroom van asielzoekers niet meer aan. Tot nu toe worden 32.000 vluchtelingen in de EU opgevangen, maar dat is minder dan de eerder besproken 40.000. Het is de bedoeling dat er uiterlijk in december een oplossing is voor de resterende 8.000 asielzoekers.

Nederland neemt de komende twee jaar ruim 2.000 vluchtelingen op. Bovendien krijgt de vreemdelingendienst IND meer geld om de toestroom beter op te vangen. Hoe is dat in andere landen?

Hoe gaat Europa het vluchtelingenprobleem oplossen? In Radio EenVandaag een gesprek met onze politiek commentator Remko Theulings en PvdA-prominent Sander Terphuis, zelf ooit uit Iran gevlucht. Ook vertellen verschillende correspondenten over de situatie in hun land.