Wat moet de politie doen tegen het aanhoudende geweld tegen agenten? En hoe gaan politiemensen ermee om? Ondanks allerlei maatregelen neemt het geweld tegen politiemensen niet af: driekwart van de politiemensen krijgt ermee te maken.

Vanavond een reportage over de Groningse weekendpolitie, een speciaal getrainde eenheid die niets meer tolereert. Door de inzet van de zogeheten Openbare Orde Teams is het geweld tegen dienders flink afgenomen. De Groningse politie wil zo het gezag terugwinnen op straat.

Politiebonden NPB en ACP willen dat de politietop en bestuurders het probleem serieuzer nemen. Zo moeten agenten zo snel mogelijk veel beter getraind worden op opgewassen te zijn tegen geweld op straat. Ook willen ze schade verhalen met rechtszaken tegen nalatige korpsen.

De Groningse manier van werken is bedacht in Arnhem; Groningen is de tweede stad en binnenkort volgen andere korpsen. De Universiteit Groningen gaat de methode evalueren.

Bijna driekwart van de agenten heeft te maken met geweld; verbaal (70 procent), fysiek geweld (43 procent) en intimidatie (31 procent). Een op de tien agenten mijdt daarom risicovolle situaties.

EenVandaag besteedde al eerder aandacht aan het geweld tegen politieagenten: