Heet je Boer of Dijkstra, dan heb je een grotere kans op een succesvollere carrière dan mevrouw Zijlstra. En dat komt door de volgorde van het alfabet.

"Op de middelbare school zijn studenten met een achternaam die begint met de letters A tot K geïnteresseerder in school en ze worden vaker gezien als beter door hun leraren - ook als hun IQ hetzelfde is als dat van andere kinderen", vertelt onderzoeker Alexander Cauley, van de universiteit van de Amerikaanse stad Boulder, Colorado.

Betere student en werknemer

Het is waarschijnlijker dat een 'Davis' doorstroomt naar het hoger onderwijs dan een 'Wilson', en een 'Davis' maakt ook vaker haar studie af, blijkt uit het onderzoek van Cauley. "Ze krijgt ook vaak een meer prestigieuze baan met een hoger salaris dan haar leeftijdsgenoten."

Kinderen met achternamen zoals Aarts of Brouwer staan altijd hoger op de lijst, omdat we het alfabet aanhouden. Ze krijgen daardoor meer aandacht, zelfvertrouwen en vervolgens meer kansen tot succes op school, aldus Cauley.

Lees ook

Meer aandacht

Als het later tot sollicitatierondes komt, heeft de hr-afdeling het meeste aandacht en energie voor de eerste namen in de bundel van cv, volgens het onderzoek.

In Nederland is vooralsnog geen onderzoek naar de effecten hiervan gedaan. Zijn de buitenlandse conclusies hier dan ook van toepassing? Zolang ook Nederlandse scholen met alfabetische klassenlijsten werken is de kans groot, zegt Cauley.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.