Moordmakelaar Fred Ros zet de verhoudingen in het liquidatieproces Passage op scherp door flink uit de school te klappen over zijn oude maten. Ook de rol van topcrimineel Willem Holleeder bij drie moorden ligt opnieuw onder een vergrootglas.

Vorige week werd besloten dat de biecht van Ros mag worden gebruikt in het hoger beroep in het liquidatieproces. Ze worden omschreven als klap in het gezicht van de onderwereld. De oud-voetballer en 'moordmakelaar' speelde een cruciale rol bij diverse afrekeningen in het criminele circuit en werkte samen met veel maffiakopstukken - zoals Willem Holleeder en Dino Soerel. 

Maar heeft Ros wel een eerlijk en volledig verhaal verteld aan justitie? Een kroongetuige moet betrouwbaar zijn. Justitie gebruikt zijn verklaringen immers ook in andere strafrechtelijke onderzoeken. Zoals naar de nog altijd onopgeloste moord op Cor van Hout in 2003. 

Al jaren gaan er sterke geruchten in het criminele milieu dat Fred Ros op de 'moordmotor' zat in Amstelveen, toen Cor van Hout daar in januari 2003 werd geliquideerd. 

Maar in zijn biecht in ruil voor strafvermindering en een nieuwe identiteit,  ontkent Fred Ros dat ie op de motor heeft gezeten. Hij zou het voertuig alleen hebben klaargezet. 

EenVandaag kreeg inzage in het onderzoek naar de moord op Cor van Hout, genoemd 'Viool'. En daaruit blijkt: de recherche heeft sterke aanwijzingen dat Fred Ros, de huidige kroongetuige, juist direct betrokken is bij die liquidatie. 

De rechercheurs stellen meerdere vragen over een opvallende verkeerscontrole - een paar dagen voor de moord op Cor van Hout. In z’n rode Opel Vectra wordt Fred Ros met zijn maatje Jesse R. staande gehouden in het centrum van Amsterdam. Op de grond van de auto ligt een vuurwapen. 

En een paar dagen na de liquidatie op Cor van Hout ziet een agent op 28 januari 2003 bij een tankstation in Amstelveen dezelfde rode Opel staan, nu met niemand erin, maar wel  met draaiende motor. Op datzelfde moment registreert de beveiligingscamera van de winkel een van de inzittenden. Het is Fred Ros, de huidige kroongetuige - op een niet eerder gepubliceerde foto.

In zijn auto vindt de politie twee handvuurwapens. En een paar dagen later treffen rechercheurs in een gehuurde villa in Vinkeveen een heel wapenarsenaal aan. 

Maar de recherche kan de wapens van Fred Ros niet linken aan de moord op Cor van Hout. Eind 2005 is ie weer vrij man. Maar ‘n half jaar later zit ie alweer vast, nu voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006. Justitie sluit in dat proces een deal met kroongetuige, Peter la Serpe. En die beschuldigt Fred Ros ook van directe betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout: "Het is voor mij duidelijk dat de liquidatie van Van Hout is gedaan door Sjaak B., als de schutter vanaf de motor, Fred R., als bestuurder van de motor en dat Jesse R. de organisator is geweest." 

En ook het telecomonderzoek in het Viool-onderzoek is belastend voor verdachte Fred Ros. Zo blijkt uit het verhoor over wat de recherche de tweede plaats delict noemt: 

-Citaat verhoor Ros-

Dat is de locatie waar de vluchtmotor is gedumpt. De Kalfjeslaan. Daar is ook een telecom-onderzoek geweest. En op twee van die zendmasten komt het telefoonnumer 06-******** voor. Ken jij dat nummer Fred? 

Verdachte zwijgt

Wat blijkt: op het moment dat Fred Ros een paar dagen na de moord wordt gearresteerd bij het tankstation heeft hij een telefoon bij zich met hetzelfde telefoonnummer.  

-Citaat verhoor Ros-

Jij had toen een aantal telefoons bij je. En een van die nummers die je bij je had is: 06-########. Dat is dus hetzelfde telefoonnummer dat bij PD2 over de mast komt. Hoe kan dat Fred?

Verdachte zwijgt

Wat weet de nieuwe kroongetuige nu echt over de moord op Holleeder's boezemvriend Van Hout? Heeft Ros wel een eerlijk en volledig verhaal verteld aan justitie? Vanavond in EenVandaag advocaat Jan-Hein Kuijpers en misdaadjournalist voor Vrij Nederland Harry Lensink.