Ik zou niet weten hoeveel receptenboeken er voor revolutionairen en terroristen geschreven zijn. Maar ergens moet er toch een schatkamer bestaan waarin alle tips and tricks zijn opgeslagen om een bevolking schrik aan te jagen, om een regering ten val te brengen of om mensen over de kling te jagen, allemaal nodig om een land in te pikken of van een nieuwe leiding te voorzien.

Vaste ingrediënten: intimidatie, propaganda en eenzijdige nieuwsvoorziening, een paar slimme militairen die het eerste vuile werk opknappen. En voor de rest chaos, besluiteloosheid en honderden domme mannen.

Lompe mannen

Bij de gebouwen in Oost-Oekraïne waar de afgelopen weken is gevochten en die vervolgens zijn bezet, lopen schrikbarend veel domme en lompe mannen rond. Als eenmaal de echte zware jongens een politiepost of provinciehuis hebben bezet, zijn het de domme gorilla’s die de orde bewaken gaan bewaken. Vaak nadat ze even flink wat ramen hebben ingegooid en de paar arme types die in het gebouw zitten in elkaar hebben geslagen.

Intimiderend

In de dagen daarna zie je ze veel rondhangen, nou ja, de grote meneer uithangen waarvoor de lokale pubers enorm veel respect hebben. De pubers mogen in ruil voor dat respect, gewapend met een schild, een bivakmuts en een stok of een ijzeren staaf voor ordemedewerker spelen. En dat dwingt natuurlijk weer respect af bij leeftijdgenoten. Het is fascinerend om te zien hoe snel domheid en agressie normaal worden in zo’n entourage. Maar hoe dom het ook is en oogt, intimiderend is het allemaal wel. Domheid kan zeer intimiderend zijn.

Arm land

Oekraïne is niet echt een rijk land. Veel van die mannen die bij de overheidsgebouwen rondhangen hebben niet een geweldige baan en een opleiding ook niet. Prima pionnen om neer te zetten bij een veroverd overheidsgebouw. Die kun je wel op de tent laten passen, veel schade richten ze niet aan. De echte vechtersbazen blijven uit het zicht of zijn alweer op weg naar een volgende locatie.

Revolutie maken is soms makkelijker dan je denkt. Je hebt een paar slimme mensen en heel veel domme mannen nodig. Even laten sudderen. En klaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.