Gevaarlijke rij-omstandigheden op de weg en verwachte problemen op het spoor en in de lucht: opnieuw ondervindt ons land vandaag overlast van sneeuw. Ook tijdens de avondspits wordt het aansluiten: het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege de sneeuwval, die in grote delen van het land voor "grootschalige gladheid" gaat zorgen. 

In Utrecht is het al twee dagen druk bij Collewijn Berging. Vincent: “Al twee dagen staat de telefoon roodgloeiend, we werken met man en macht om gestrande auto’s weg te krijgen.”

Op het spoor

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden en roept weggebruikers op vanmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, moeten de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen. “Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zijn.''  De NS rijdt met minder treinen. Door een defecte trein bij Dronten zaten 125 passagiers maandagochtend zo'n anderhalf uur vast op het spoor. De stroomvoorziener op de trein was door het weer kapotgegaan.

Supermarkten

Ook attracties en winkels treffen voorbereidingen voor de hevige avondspits. Toch lijken supermarkten qua bevoorrading over het algemeen geen last te hebben van het barre winterweer, meldt brancheorganisatie CBL. Vooruitlopend op de sneeuwbuien zijn chauffeurs extra vroeg aan de slag gegaan.

Op de terreinen van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Dierenpark Amersfoort en het Nederlands Openluchtmuseum is het te glad voor bezoekers. "De dieren hebben wel een veilig plekje'', laten de dierentuinen weten. De attractieparken liggen allemaal in bebost gebied. Dat levert gevaar op, omdat grote takken zomaar kunnen afbreken door het gewicht van de sneeuw.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen ook voor afknappende takken in natuurgebieden als de Veluwe, de Veluwezoom en de Achterhoek. "Blijf lekker thuis. Morgen weer een dag'', adviseren de boswachters.

In de lucht

KLM heeft 153 retourvluchten geschrapt. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben volgens Schiphol diverse vluchten moeten cancelen. Vliegtuigpassagiers kunnen wegens de verwachte sneeuwval de hele dag te maken krijgen met vertragingen. Verscheidene scholen in het land hebben besloten leerlingen maandag ijsvrij te geven.

Maar niet iedereen ondervindt hinder van de sneeuw. Het maken van een sneeuwpop, sneeuwballengevechten of een uitglijder: stuur jouw mooiste winterfoto in via de Facebookpagina van EenVandaag. Wie weet komt jouw inzending dan op de website

Deze week kiest opiniepeiler Gijs Rademaker #BeeldVandaag op het Instagram-account van EenVandaag. Hij koos dit winterse plaatje uit:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.