Mahmoud Tighadouini kreeg rond zijn twintigste contact met extremistische moslims. De aanleiding waren de aanslagen van 9/11. Mahmoud radicaliseerde, maar kwam weer tot inkeer.

Na de aanslagen in Parijs voelt hij de noodzaak voor het eerst zijn verhaal te vertellen. Hij probeert nu radicaliserende jongeren terug op het rechte pad te brengen en spreekt hij zich uit tegen radicalisme.

En dat is hard nodig. Duizenden ‘gewone’ Europese jongeren zijn de afgelopen tijd geradicaliseerd en afgereisd naar Syrië, om zich bij IS aan te sluiten. Velen komen om in de strijd, sommigen komen terug om hier aanslagen te plegen. Veiligheidsdiensten, ouders en hulpverleners zitten met hun handen in het haar. Hoe kun je deze jongeren bereiken voordat ze totaal doorschieten in hun geloof of terrorist worden?

In EenVandaag een gesprek met Mahmoud Tighadouini over de periode van radicalisering en hoe hij tot inkeer kwam. Verder spreken we zijn vader Achmed en zus Ismanan. Hoe was het voor hen om een familielid te hebben dat zich opsluit in zijn kamer en alleen nog maar naar haatimams en gewelddadige oorlogsfilmpjes wil kijken. Ook kijken we met buurtregisseur Johan Schutte terug op de periode.

Mahmoud en zijn vader Achmed:

Hoe is het als je zoon radicaliseert? Luister hier een item van Radio EenVandaag terug: