Het jaar 2004 was ook in de Nederlandse politiek veelbewogen. Een jaar van massale protesten tegen het kabinetsbeleid en van bedreigingen van politici. Een jaar waarin het vrije woord onder druk is komen te staan. Een kort overzicht van het wel en wee in de Kamer.

Januari: Agnes Kant (SP) wordt kampioen van het stellen van Kamervragen. Minister Rita Verdonk (VVD) van Integratie wil 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzetten.

Ali Lazrak wordt uit fractie SP gezet, hij heeft een conflict over zijn af te dragen salaris aan de partij en gaat als eenmansfractie verder.

Mei: Minister van Sociale Zaken De Geus bereikt geen sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers. De onderhandelingen stranden op een regeling voor vut- en prepensioen. Het kabinet wil dat iedereen doorwerkt tot 65 jaar.

Juni: Annette Nijs (VVD) treedt af als staatssecretaris van Onderwijs na een spraakmakend interview in Nieuwe Revu. Mark Rutte, tot dan staatssecretaris van Sociale Zaken, volgt haar op.

September: Geert Wilders splitst zich af van de VVD en gaat verder als onafhankelijk Kamerlid. Minister-president Jan Peter Balkenende heeft gevaarlijke ontsteking aan de rechtervoet, is anderhalve maand uit de running. Vice-premier Gerrit Zalm neemt zijn taken over.

Oktober: Mat Herben treedt af als fractievoorzitter van de LPF, Gerard van As neemt het roer over.

November: Theo van Gogh wordt vermoord. De Tweede Kamer debatteert met terreurministers Donner en Remkes over AIVD. De Kamerleden Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali worden met de dood bedreigd. Hirsi Ali duikt onder.

Jozias van Aartsen wordt politiek aanvoerder van de VVD. Daarmee komt eind aan onduidelijkheid die bestond over leiderschap van de VVD. De VVD ziet met lede ogen aan dat Geert Wilders steeds meer zetels (29) in de peilingen scoort.