In 2011 werd het met veel tromgeroffel aangekondigd: Nederland zou een heuse dierenpolitie krijgen die dierenbeulen ging aanpakken. 8 jaar later blijft het schipperen qua mankracht.

Joop de Schepper, portefeuillehouder dierenpolitie bij de politie Noord-Nederland, is er duidelijk over: "Het oorspronkelijke idee van 500 politiemensen die zich uitsluitend met dieren bezig houden is niet gehaald. Maar je ziet wel dat dierenmishandeling veel meer deel is geworden van het werk van álle politiemensen."

Taakaccent dierenwelzijn

En dat is maar te hopen ook, want de schamele 180 politieambtenaren met een zogeheten 'taakaccent dierenwelzijn' kunnen de klus zeker niet in hun eentje klaren. Zij zijn gaandeweg in de plaats van de beoogde fulltime dierenpolitieagente gekomen en moeten het werk van animal cop combineren met ander politiewerk. Anouk Duijnker is zo'n politieambtenaar met de taakaccent dierenwelzijn.

Anouk Duijnker is agent bij de dierenpolitie en ziet de vreselijke gevolgen van dierenmishandeling. Ook maakt ze soms de meest vreemde zaken mee. Zo belandde er een heuse boa constrictor op haar bureau.

Zij ziet dat ondanks de beperkte capaciteiten een verschuiving heeft plaatsgevonden: "Soms keken mensen 10 jaar aan tegen ernstige verwaarlozing van dieren en er gebeurde maar niets." En dat is veranderd, constateert Anouk: "Nu kunnen ze melding maken bij 144 en dan gaan wij ermee aan de slag. Langzaam zie je dat ook de rechtspraak verandert. We hebben nu ook twee officieren van Justitie die zich specifiek met dierenwelzijn bezighouden, dat was er eerst niet."

Samenwerking met Dierenbescherming

De politie werkt nauw samen met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming. Waar politieambtenaren vooral strafrechtelijke misstanden opsporen, controleert de Dierenbescherming aan de bestuursrechtelijke kant of afspraken met betrekking tot dierenwelzijn ook echt worden nageleefd.

Maar ook bij de Dierenbescherming is er sprake van personele tekorten. In heel Nederland zijn er maar zo'n 15 inspecteurs die hiervoor op pad gaan.

'Caviapolitie' hoor je niet meer

Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV, was in 2011 politiek initiatiefnemer van de dierenpolitie. "Er werd in eerste instantie lacherig over gedaan, de 'caviapolitie' noemden ze het heel flauw. Dat hoor je niemand meer zeggen, iedereen ziet de meerwaarde van de dierenpolitie."

Dion Graus: "Nu nog gevangenisstraffen en een levenslang houdverbod voor dierenbeulen."

Joop de Schepper is het met Graus eens: "De bijvangst is echt enorm. Denk aan witwassen, aan gokken, drugs of huiselijk geweld, al deze dingen komen regelmatig kijken als de politie op een melding over dierenmishandeling afgaat."

Veel opgeleverd

De Schepper geeft toe dat de politie in eerste instantie niet stond te wachten om extra aandacht voor dieren: "Het idee was dat daar andere organisaties voor waren, zoals de dierenbescherming. We hadden al zo veel te doen en dachten 'moeten we ons nu ook nog druk maken om het welzijn van dieren?' Maar als we terugkijken en zien wat het heeft opgeleverd, dan denk ik dat het helemaal terecht is geweest."

Dion Graus kijkt met enigszins lede ogen naar de afkalving van zijn geesteskind: "Het is ontzettend belangrijk dat de dierenpolitie er is gekomen", benadrukt hij. Maar tevreden is hij niet. "Ik vind echt dat we naar fulltimers zouden moeten gaan, wil de politie alle meldingen van dierenmishandeling kunnen opvolgen. Daar hebben we echt honderden politiemensen voor nodig. Maar stel dat die 180 die we nu hebben fulltime worden, dan zijn we ook al heel ver."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.