Het heeft niet veel gescheeld of Willem van Oranje was niet gestorven in Delft maar in een legertent in het Franse Hermingny. Gelukkig kon zijn trouwste vriend dit op tijd voorkomen: het hondje maakt hem wakker voordat de prins vermoord kon worden.

Tenminste dat verhaal wordt verteld over Pompey, het hondje van Willem van Oranje. De rol van Pompey in het leven van de Vader des vaderlands is was zo groot dat hij ook afgebeeld staat bij verschillende kunstwerken en beeldhouwwerken van Willem van Oranje. Ook heeft hij een plekje gekregen aan de voeten van de prins bij het nieuwe standbeeld van in Dordrecht.

Wakker geplast of gelikt

Kunstenaar Arie Schippers leerde over de bijzondere geschiedenis van het dier toen hij het beeld maakte: "Hij heeft de prins zijn leven gered, waarschijnlijk heeft hij hem wakker geplast of gelikt toen er een aanval was op het kamp."

Het Hollandse kooikerhondje

Er valt te twisten of het heldhaftige verhaal van Pompey waar is, maar uit de historische bronnen komt naar voren dat het Willem van Oranje zeker honden heeft gehad. Volgens Agave Kruijssen schrijfster van het kinderboek 'Het hondje van de prins' is het vooral ook interessant om op te merken met welk ras Willem van Oranje vaak is afgebeeld: "Dat hij een Hollands kooikerhondje had is wel opmerkelijk"

Deze type honden werd namelijk vooral gebruikt voor de eendenjacht, een activiteit die veel te 'volks' was voor een prins. Daarom denkt ze dat het hondje vooral symbool staat voor het Nederlandse volk.

Sterven van verdriet symbolisch

Het verhaal gaat dat het hondje na de moord van Willem van Oranje zo verdrietig was dat het enkele dagen na zijn baasje dood ging. Volgens schrijfster Agave Kruijssen moeten we dit verhaal niet te letterlijk nemen: "Symbolisch zal het mooi passen omdat het de zo mooi het Nederlandse volk symboliseren dat dan diep bedroeft is na de geslaagde moordaanslag op Willem van Oranje"

Biograaf en schrijver van het boek 'De Prins', Ronald Graaf heeft een sterk vermoeden dat de heldhaftige daad Pompey het hondje toch echt heeft plaatsgevonden. Hij baseert zich daarbij op een tekst van de beroemde geschiedschrijver P.C. Hooft die uitvoerig de gebeurtenis heeft omschreven in een veldverslag. "Later heeft Willem altijd ook wel een hondje in zijn slaapkamer gehouden" vertelt Graaf.